Селак: Кажњавањем насиља спасићемо жене и породицу

Срна
Селак: Кажњавањем насиља спасићемо жене и породицу

БАЊАЛУКА - Лидер Социјалистичке партије Српске (СПС) Горан Селак рекао је да ће бескомпромисним санкционисањем свих облика насиља бити спасене жене, али и породица, те истакао потребу усвајања закона о заштити од насиља у породици и према женама.

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, 25. новембра, Селак је истакао да овај дан треба да опомиње на то колико је важно сваког дана у години посвећивати пажњу и заштитити супруге, мајке, кћерке, баке, сестре и све припаднице љепшег пола.

Он је нагласио да друштво пречесто пада на испитима зрелости и хуманости, те су жене и данас предмет најтежих облика насиља, истичући да нису усамљени ни случајеви са најтежим посљедицама.

- Храбри чињеница да је Република Српска добила у форми Нацрта закон о заштити од насиља у породици и насиља према женама. Српска ће коначним усвајањем овог закона постати једна од ријетких земаља Европе која на таксативан и свеобухватан начин дефинише облике насиља у породици и насиља над женема, те најосјетљивијим категоријама - дјеци и женама, пружа адекватну заштиту - написао је Селак на друштвеним мрежама.

Он је напоменуо да је најважнија новина у том законском акту увођење института фемицид, који представља крајњи облик насиља над женама са смртним исходом.

- Бескомпромисним санкционисањем свих облика насиља спасићемо жене, спасићемо породицу. На крају, спасићемо цијело друштво и сами себе када се у потпуности предамо заштитничкој улози која нам је и намјењена - истакао је Селак.

Према његовим ријечима, породица је основна ћелија друштва, а носилац и стуб сваке породице су жене.

Форум жена Социјалистичке партије Српске данас обиљежава Међународни дан борбе против насиља над женама дијељењем промотивних материјала на трговима у Бањалуци и Бијељини, као и организацијом предавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана