Селак: Једини излаз из кризе у БиХ су разговори и уважавање ставова

Срна
Селак: Једини излаз из кризе у БиХ су разговори и уважавање ставова

БАЊАЛУКА - Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак изразио је наду да ће бити пронађено политичко рјешење актуелне кризе у БиХ из које је једини излаз у разговорима и уважавању ставова, а не у призивању санкција које ће само продубити кризу.

"У тренутку када сви заједно имамо много озбиљних проблема, од тешке економске ситуације до одласка људи са ових простора, ми се вртимо у зачараном кругу тражења кривца и призивања санкција за Републику Српску и њене лидере. У томе није рјешење, у томе није излаз. Имовина Републике Српске не може бити одузета и то је политички став свих нас. То је став од којег нема одступања, а управо овај потез био је иницијалан за све касније одлуке и заоштравање кризе. Због тога се треба вратити на почетак и пронаћи рјешење уз уважавање ставова институција Републике Српске", сматра Селак.

Он је рекао Срни да овдје није ријеч ни о каквом државном удару него о легалној одбрани и заштити интереса и ставова Републике Српске кроз њен највиши законодавни орган – Народну скупштину Републике Српске.

"Крњи Уставни суд БиХ није никаква гаранција српском народу и Републици Српској да је наш статус у БиХ равноправан, што потврђује свим својим одлукама донесеним прегласавањем српских судија. И то је извор свих проблема, све друго је посљедица. Зато сви који желе добро овој земљи и свим њеним грађанима морају наћи начина да се тај проблем ријеши, а потом убрза пут земље у ЕУ", рекао је Селак и поновио да је призивање санкција пут у незвјесност и још већу кризу.

Он је осудио позиве за појачавање присуства снага НАТО-а у БиХ, истичући да нема разлога за тим јер БиХ није суочена са безбједносним пријетњама.

"Позиви НАТО-у за појачано присуство су непотребни и политикантски", рекао је Селак, коментаришући позив Дениса Звиздића за појачано присуство НАТО-а у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана