Селак: 1. март је симбол страдања српског народа у БиХ

Срна
Селак: 1. март је симбол страдања српског народа у БиХ

БАЊАЛУКА - Поводом 1. марта који се у Федерацији БиХ слави као “дан независности”, Горан Селак, предсједник Социјалистичке партије Српске, изјавио је да је за Републику Српску овај дан симбол рата и прегласавања једног цијелог народа. “Противно свакој логици је прослављање дана када је започет рат.

Нажалост, Федерација БиХ прославља овај дан, прославља прегласавање Срба на референдуму и убиство српског свата у Сарајеву”, изјавио је Селак.

Селак подсјећа да БиХ нема свој закон о празницима, те да датум који слави само пола БиХ и који у српском народу изазива најтужнија осјећања, никада неће постати заједнички празник. “Република Српска слави мир и слободу. То је кључна разлика између Републике Српске и Федерације БиХ.

Умјесто да славе дан када је окончан рат, они славе дан када је пала прва српска жртва за слободу и дан када су организовано прегласали Србе на референдуму и покушали поништити вољу цијелог једног народа.

Нису успјели у томе, јер Република Српска као израз воље српског народа и данас постоји”, закључио је лидер СПС-а. Селак је додао да сва три конститутивна народа у БиХ треба да дају свој допринос искреном помирењу, градећи међусобно повјерење, у циљу обезбјеђивања будућности младим генерацијама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана