Шефови дипломатије ЕУ и о БиХ: Прво реформе па кандидатски статус

Г.С.
Шефови дипломатије ЕУ и о БиХ: Прво реформе па кандидатски статус

БРИСЕЛ - Шефови дипломатије Европске уније разговарали су данас у Бриселу о БиХ. Хрватска је упозорила - прво реформе, па кандидатски статус.

Од политичких лидера у БиХ очекује се да брзо формирају власт на свим нивоима, преузму одговорност и проведу уставне, изборне и остале кључне реформе. Тек тада ће БиХ добити кандидатски статус за учлањење у Европској унији, потврдио је хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман.

- Очекујемо од политичких лидера у Босни и Херцеговини да се фокусирају на брзо формирање владе на свим нивоима, те да почну рад на уставним реформама Изборног закона, као и на другим реформама како би добили кандидатски статус што Хрватска веома подржава - изјавио је Грлић Радман.

Јачање веза Европске уније и Западног Балкана је неопходно, изјавио је европски комесар за проширење и сусједску политику, Оливер Вархељи. Подсјетио је да је интегрисани Западни Балкан у европске иницијативе, за сигурно обезбеђивање намирницама и енергетске иницијативе.

- Земље Западног Балкана морају да ојачају и продубе регионалну економску сарадњу, ради повећања отпорности на ударе кризе - нагласио је Вархељи.

Будућност западног Балкана је у Европској унији, речено је у Бриселу, што ће бити и порука Самита лидера Европске уније и Западног Балкана у Тирани, 6. децембра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана