Седмочланa породицa Јареб добија кућу након деценију и по чекања

Дејан Јовичић
Седмочланa породицa Јареб добија кућу након деценију и по чекања

СРБАЦ - Након што су више од 15 година живјели као подстанари, седмочлана породица Дарија и Виде Јареб из Горњих Кладара код Српца коначно би требало да ријеши стамбено питање захваљујући хуманитарној акцији “Кућа од срца 2” коју је ових дана покренуо Омладински савјет општине Србац.

Акцију је иницирао одборник србачког парламента Бранко Граховац који је био покретач и прве акције “Кућа од срца” у склопу које је кров над главом добила Невена Игњатић, самохрана мајка двоје дјеце, од којих је једно са потешкоћама у развоју.

- Много је вишечланих породица из Српца које живе у тешким условима, а Јареби предњаче јер су до сада као подстанари промијенили осам кућа и још се нису скрасили. Кућу у којој живе већ десет година добили су на кориштење од фирме “Перутнина Птуј С”. Међутим, неусловна је за живот, а скромна примања су им недовољна да саграде властити дом - рекао је Граховац. 

Истиче да је обезбијеђен плац површине 1.200 квадратних метара у Гламочанима, а додијелила га је општина Србац прије двије године.

- Надам се подршци добрих људи какао бисмо прикупили почетна средства и кренули са изградњом темеља, а план је да кућа буде завршена у првој половини наредне године. Већ се пријавило неколико мајстора који ће бесплатно уводити струју и воду, лијепити плочице и обављати друге радове, а ако је судити по прошлој акцији, у коју су се укључили хуманисти из цијелог свијета, не сумњам да ће и ова бити успјешна - рекао је Граховац.

Вида Јареб, мајка петоро дјеце старости од три до 15 година, подсјећа да су се покушали задужити код банака како би изградили кућу, али су добили одбијенице због кредитне оптерећености.

- Прије неколико година сам подигла кредит како бисмо средили ову кућу у којој сада живимо и више од пола плате ми оде на рате, тако да сам већ презадужена, а и супруг Дарио има скромна примања. У кућу која је прилично дотрајала стално треба нешто улагати, а и дјеца све више расту и зидови им постају тијесни, тако да смо баш у незавидној ситуацији - рекла је Вида.

Бескрајно је захвална организаторима акције и локалној управи за подршку истичући да њена очекивања нису изневјерена.

- Још прошле године су били у посјети и најавили акцију током овог љета, што су испоштовали. До сада су нам излазили у сусрет у свему, од плаца до једнократних помоћи и пластеника за узгој поврћа. Уз то, добијамо сваки мјесец од општине накнаду од 100 КМ као породица са четворо и више дјеце, тако да смо веома дирнути пажњом – рекла је Вида.

Новчана средства за Јаребе се могу уплатити на рачун Омладинског савјета општине Србац који је отворен у Атос банци на број: 5673532700004798.

Славље

У породици Јареб прошле године је приређено велико славље јер су у једном дану крстили петоро дјеце, Марка (15), Немању (13), Марију (12), Маријану (10) и Николу (3) у храму Васкрсења Господњег у Српцу. Имали су и додатни разлог за славље, јер су Дарио и Вида након 15 година озваничили свој брак црквеним вјенчањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана