Седам узорака флаширане воде у ФБиХ бактериолошки неисправно

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Седам од 70 флашираних вода у Федерацији БиХ (ФБиХ) садрже бактерије које не смију бити присутне, резултат је мониторинга узорака флаширане природне воде за пиће којег је провео Федерални завод за јавно здравство.

Директор Завода Синиша Скочибушић рекао је да је мониторингом обухваћено 70 узорака природне газиране и природне изворске воде домаћих произвођача и воде из увоза, узетих из малопродајних објеката на подручју ФБиХ. 

Шеф Одјељења за микробиолошку анализу намирница, воде и предмета опште употребе Даниел Маестро рекао је да је продаја флаширане воде један од најдинамичнијих сектора прехрамбене индустрије, те да у региону свега 15 одсто људи ријетко или никако не конзумира флаширану воду. 

Он је навео да су као узорак користили 49 одсто газиране, 47 изворске, а четири одсто стоне воде, саопштено је из Завода за јавно здравство ФБиХ. 

"Скоро 31 одсто испитиване воде није прошао поступак провјере Агенције за безбједност хране БиХ, а 50 одсто флаширане воде је увезено у БиХ", рекао је Маестро. 

Он је навео да 27,5 одсто узорака није било у складу с одговарајућим правилником, од чега 61,1 одсто није било у складу с декларацијом на производу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана