Седам пута одбили захтјев за транспорт оружја унутар БиХ

М. М. Б.
Седам пута одбили захтјев за транспорт оружја унутар БиХ

БАЊАЛУКА - Министарство безбједности БиХ је у прошлој години издало 405 сагласности за кретање оружја и војне опреме унутар БиХ, наведено је у извјештају о раду ресорног министарства за 2022. годину.

У истом документу стоји да је надлежно министарство донијело седам рјешења којима се забрањује кретање оружја и војне опреме на цијелој територији БиХ. Ресорно министарство издало је и 514 претходних сагласности за увоз/извоз оружја и војне опреме у складу са захтјевима Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

- На провјеру је полицијским агенцијама упућен 71 захтјев за издавање сагласности за увоз/извоз, те је одобрено 40 сагласности за издавање међународног увозног сертификата у складу са захтјевима Министарства спољне трговине. Такође, извршена је 161 најава преласка државне границе и кретања кроз БиХ страних оружаних снага и врло важних особа - наведено је у извјештају о раду Министарства безбједности.

Када је ријеч о странцима, у извјештају стоји да је радна група скројила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о странцима који је у децембру 2022. године министарство упутило на мишљење надлежним институцијама.

- Након што надлежне институције доставе мишљења, Нацрт закона ће бити упућен Савјету министара БиХ у даљу процедуру – стоји у извјештају.

У истом документу наведено је и да је неодржавање сједница Савјета министара БиХ утицало на реализацију планираних активности и усвајање важних аката министарства који су се требали наћи у парламентарној процедури и бити усвојени у Парламенту БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана