Седам чланица ЕУ затражило од Борела отварање претприступних преговора за БиХ

Срна
Седам чланица ЕУ затражило од Борела отварање претприступних преговора за БиХ

САРАЈЕВО- Министри спољних послова Италије, Чешке, Словачке, Грчке, Словеније, Хрватске и Аустрије писали су високом комесару ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепу Борељу да у децембру буде донесена одлука о отварању претприступних преговора са БиХ, саопштили су чланови делегације Савјета за опште послове при Савјету ЕУ.

Чланови ове делегације то су данас у Сарајеву пренијели члановима Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ, те изразили очекивање да ће кључне институције ЕУ у децембру донијети одлуку о отварању претприступних преговора.

Поздрављен је напредак који је БиХ направила усвајањем сета реформских закона којима су испуњени неки од 14 приоритета из Мишљења Европске комисије, те упућен позив за наставак процеса реформи с циљем да се додатно убрза европски пут БиХ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Током састанка чланови Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ изнијели су различите погледе на изазове који се налазе пред институцијама БиХ у вези са испуњавањем преосталих приоритета из Мишљења Европске комисије.

Чланови Заједничке комисије захвалили су делегацији из ЕУ за снажну подршку процесу проширења и европских интеграција БиХ, као и свих земаља западног Балкана, уз оцјену да би одлука о отварању претприступних преговора за БиХ била од кључног значаја за политичку и економску стабилност, те огроман подстицај за наставак реформи на европском путу БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана