Сеад Миљковић у САД оптужен за злочине у БиХ

ГС
Сеад Миљковић у САД оптужен за злочине у БиХ

ЧАТАНУГА - Сеад Миљковић (51), поријеклом из БиХ, оптужен је пред Федералним судом у САД за мучење заробљеника током рата у БиХ.

Оптужница против Миљковића потврђена је 6. децембра, саопштено је из Канцеларије државног правобранилаштва САД, преносе тамошњи медији.

Миљковић, који је из Велике Кладуше, је ухапшен 6. јуна након што је 24 године живио у мјесту Ист Риџ као Сеад Дукић. Он се 27. јуна изјаснио да није крив по тачкама оптужнице које га терете за превару и давање лажних података на основу којих је дошао до америчког држављанства.

Како стоји у овој одвојеној оптужници, Миљковић је био припадник Обезбјеђење објеката и лица (ОБЛ), полиције такозване Аутономне покрајине Западна Босна.

-Сеад Миљковић је наводно мучио затворенике, а потом је деценијама касније лагао о свом идентитету како би добио амерички пасош. Ни ова временска дистанца нити покушаји оптуженог да се прикрије неће нас спријечити оне који крше људска права приведемо правди и осигурамо да починиоци мучења не могу потражити уточиште у Сједињеним Државама - рекла је Никол М. Аргентиери у саопштењу за јавност.

Kако се даље наводи у оптужници, Миљковић и други припадници полиције су тукли заробљенике металним цијевима, кундаком те дршком од лопате. Миљковић и други припадници полицијских снага такође су, према оптужници, пријетили затвореницима смрћу, намјерно ускраћивали воду усред тешког физичког рада, а једном затворенику пријетили клањем ножем.

-Оптужбе за мучење из нове оптужнице озбиљна су кршења људских права која не могу проћи некажњено. Захваљујемо нашим истражним партнерима на овом случају због њихових напора да прикупе доказе потребне за ове оптужбе - рекао је амерички државни правобранилац за источни округ Тенесија Френсис М. Хамилтон, преносе „Независне“.

У саопштењу су се захвалили бројним агенцијама за спровођење закона, укључујући Полицијску управу Чатануге и Тенесија, шерифу округа Хамилтон, Министарство правде БиХ и Међународни резидуални механизам Уједињених нација за кривичне судове.

Ако буде проглашен кривим, пријети му до 20 година затвора по свакој од тачака оптужнице.

 Миљковић, који је у САД живио под презименом Дукић и који се налазио на Интерполовој црвеној потјерници ухапшен је 6. јуна у Ист Риџу. Он је посљедње 24 године живио миран живот са супругом и кћерком у малој кући у Тенесију. Међутим, почетком јуна у његову кућу упадају имиграциони полицајци на основу налога за претрес и оптужнице у којој се наводи да се он не презива Дукић, него Миљковић, и да је на Интерполовој црвеној листи јер га БиХ терети за ратне злочине. Иако је промијенио име, није могао да промијени отиске прстију, а према америчком Одељењу за националну безбједност (ДХС), управо су његови биометријски маркери помогли у потврђивању његовог правог идентитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана