СДС неће подржати најављено покретање виталног националног интереса у НСРС

Срна
СДС неће подржати најављено покретање виталног националног интереса у НСРС

ИСТОЧНА ИЛИЏА - Предсједник СДС-а Мирко Шаровић данас је изјавио да ова странка неће подржати најављено покретање виталног националног интереса у Народној скупштини Републике Српске због одобравања агремана њемачком амбасадору у БиХ без консензуса у Предсједништву БиХ.

Шаровић је у Источној Илиџи рекао да СДС још није одлучио да ли ће учествовати на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске поводом изјаве српског члана Предсједништва Милорада Додика о штетности по витални национални интерес Српске одлуке о давању агремана њемачком амбасадору или ће на други начин изразити свој став по овом питању.

Он је оцијенио да би евентуално ускраћивање агремана њемачком амбасадору у БиХ био акт против Њемачке, која би сигурно одговорила увођењем реципрочних мјера БиХ.

-Реципрочне мјере значе проблем за све нас. Доћи ће у питање и визни режим и радне дозволе за десетине хиљада наших људи, многе компаније мораће да прекину обављање својих радова у Њемачкој, а више стотина наших компанија из дрвне, хемијске, текстилне и многих других индустрија мораће да обуставе своје испоруке - рекао је Шаровић на конференцији за новинаре.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је одлуку о давању агремана њемачком амбасадору у БиХ, која је усвојена без консензуса на сједници Предсједништва 2. септембра, прогласио веома штетном по виталне интересе Републике Српске и позвао народне посланике да се изјасне.

У Народној скупштини Републике Српске примљен је Додиков захтјев за сазивање посебне сједнице парламента ради изјашњавања о његовој изјави о овој одлуци.

Према Уставу БиХ, Народна скупштина Републике Српске разматра изјаву српског члана Предсједништва БиХ и, уколико је десет дана од дана просљеђивања потврди двотрећинском већином, оспорена одлука Предсједништва БиХ не ступа на снагу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана