СДС најавио подршку вету Жељке Цвијановић

Срна
Foto: ГС

Предсједник СДС-а Милан Миличевић изјавио је данас да ће Предсједништво ове странке подржати вето који је најавила српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, уколико буде процијењено да је то неопходно.

"Ми немамо с тим проблем. Већ смо једном подржали вето када смо процијенили да је угрожен витални ентитетски интерес и са те стране нећемо правити проблем. То ћемо расправити на Предсједништву странке и видјети у ком правцу ићи", рекао је Миличевић.

Он је истакао да је у току са дешавањима са сједнице Предсједништва БиХ и да ће процјена о подршци бити донесена на основу сагледавања садржаја приједлога одлуке.

Предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић изјавио је да је свако прегласавање у заједничким институцијама неприхватљиво и штетно за БиХ и да једино усаглашена рјешења могу бити ефикасна.

"Видјећемо шта то доноси у наредном периоду. Сви политичари у овој земљи треба да схвате да је једина истинска вриједност компромис, консензус и договор у складу са уставним уређењем у којем три конститутивна народа, Република Српска и Федерација БиХ имају своју уставну улогу", рекао је Бореновић те оцијенио да је све то одраз стања у којем се налази БиХ и да оваква прегласавања доводе до дневнополитичког популизма, али и анархије.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић најавила је покретање виталног ентитетског интереса након што је прегласана на сједници Предсједништва у уторак, 10. октобра, у вези са приједлогом закључка поводом, како је неведено, ескалације напада органа Републике Српске на темељне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка БиХ.

Она је изразила очекивање од Народне скупштине Републике Српске да стане уз српског члана Предсједништва БиХ у ситуацији прегласавања од друга два члана и покретању виталног ентитетског интереса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана