СДС на судбоносном раскршћу: Неопходна чистка од врха до дна

Вељко Зељковић
СДС на судбоносном раскршћу: Неопходна чистка од врха до дна

БАЊАЛУКА - Доктор Милан Миличевић, актуелни начелник општине Теслић, могао би да буде један од најозбиљнијих кандидата за новог предсједника Српске демократске странке, уколико Главни одбор ове странке, због лоших изборних резултата, прихвати оставку Мирка Шаровића и чланова Предсједништва.

Потврдио је ово за “Глас Српске” предсједник Општинског одбора СДС-а у Модричи и начелник ове општине Јовица Радуловић, а у којој је ова странка на посљедњим изборима однијела побједу на свим фронтовима, за разлику од већине осталих средина у којима је СДС претрпио тежак пораз.

- Очекујем да Главни одбор СДС-а прихвати њихове оставке и да што прије почне процес унутарстраначких избора новог руководства. Да би и до тога дошло, овај одбор прије тога треба да именује једну групу чији би главни задатак био консолидација СДС-а. Мислим да су нам више него икад потребне млађе снаге. Када је у питању нови предсједник, вјерујем да је Миличевић сигурно најозбиљнији кандидат. Има ту још неких озбиљних кандидата, који су такође способни да воде СДС, али мислим да је он међу првима - истакао је Радуловић.

Како је појаснио, након избора новог предсједника и Предсједништва странке, потребно је кренути са поспремањем и на нижим нивоима, наводећи да би требало распустити и поједине општинске одборе који су на протеклим Општим изборима имали лоше резултате.

- Морамо почети са корјенитим промјенама, уколико желимо да СДС вратимо на оно мјесто које му и припада на политичком небу, како Српске тако и БиХ. Треба појачати и рад на терену и извршити консолидацију мјесних одбора од Требиња до Новог Града. Огроман је то посао, али мислим да ћемо успјети у њему - навео је Радуловић.

Са Радуловићем се слаже и досадашњи члан Предсједништва СДС-а Немања Васић, истичући да што прије треба спровести својеврсну реформу унутар странке и наводећи примјер Прњавора.

- Оно што је својевремено урађено у Прњавору требало би да буде пут и показатељ како би то требало урадити и на вишим нивоима. Треба млађим људима омогућити да лакше уђу у органе странке. Наравно, потребно је задржати и одређене старе кадрове који су и до сада били окосница СДС-а. Треба гледати у будућност и поред све ове лакрдије која се десила на посљедњим изборима. Али, хајде да прије тога сачекамо да видимо каква ће бити одлука Главног одбора, да ли ће Предсједништво радити у техничком мандату или ће бити формирано једно радно тијело које ће водити странку до сједнице Скупштине, на којој би требало да буде изабрано ново руководство СДС-а на свим нивоима. Од мјесних заједница па до самог врха - рекао је Васић додајући да би читав овај процес требало убрзати.

На питање кога он види као најозбиљнијег кандидата за мјесто новог предсједника СДС-а рекао је да сматра да је о томе још рано говорити те да лицитирање са именима сигурно није добро у овом тренутку, јер би могло довести до нових трзавица и сукоба унутар странке.

- Има ту још кандидата који сматрају да би требало да сједну у ту фотељу. Немам ништа против Миличевића, али има процедура како се бира предсједник. Мислим да ни њему тренутно не одговарају такве спекулације - рекао је Васић.

Видић: Рано говорити о именима

Са именима није хтио спекулисати ни члан СДС-а и начелник Брода Зоран Видић, једне од ријетких општина у којима је поред Модриче, Шамца и Лопара СДС остварио побједу “четири - нула”.

- Незахвално је о томе говорити. Видјећемо како ће се општински одбор поставити када је ријеч о том питању. Вјерујем да би до састанка требало да дође већ почетком наредне седмице и видјећемо какву ће одлуку они тада донијети. Јединио толико могу рећи у овом тренутку - навео је Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана