СДА пуштена низ воду

Ведрана Кулага Симић
СДА пуштена низ воду

САРАЈЕВО - Након што је СДА, послије више деценија на власти, гурнута у опозицију, услиједило је неколико догађаја у којима су главни актери били кадрови те партије, а тај низ је настављен јуче, изрицањем осуђујуће пресуде премијеру ФБиХ Фадилу Новалићу, у чему аналитичари не виде никакву случајност, већ распакивање једне идеологије.

 

Новалић, високи функционер СДА, осуђен је у првостепеном поступку, у Суду БиХ, на четири године затвора након што је проглашен кривим у предмету набавке 100 респиратора, плаћених око 10,5 милиона КМ.

Новалић, за разлику од осталих оптужених, није дошао на изрицање пресуде, али се касније огласио ријечима да је одлука, која је донесена прегласавањем предсједника трочланог Судског вијећа Бранка Перића, који је издвојио мишљење, “само наставак политичког прогона којем је изложен”. Уз то је поручио да се борба наставља и да је увјерен у побједу правде.

- Ово је само прво полувријеме. Ради се о политичком обрачуну, чији је исход био познат, а не правичном процесу - закључио је Новалић.

Осим Новалића, на пет година је осуђен власник “Сребрене малине” Фикрет Хоџић, а годину више је добио и бивши директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, док је Јелка Милићевић, кадар ХДЗ-а и федерални министар финансија, ослобођена оптужби за несавјестан рад у служби.

Након изрицања пресуде у предмету “Новалић и други”, њихови адвокати су, исказујући незадовољство, потврдили да ће се жалити на пресуду у којој има, како је рекла Васвија Видовић, Новалићев адвокат, и политике и мијешања Америке. То су, с друге стране, демантовали из америчке амбасаде, док су из СДА саопштили да је пресуда политички мотивисана, с циљем да се по сваку цијену најјача странка у бошњачком корпусу уклони из власти.

- Ако се пристане на праксу да пресуде не доносе судови у складу са законом, већ по вољи страних дипломата, правосуђе нам неће требати, као ни избори ако ће се владе нити именоване у амбасадама - навели су из СДА.

Пресуда Новалићу дошла је послије одузимања звања Себији Изетбеговић, супрузи лидера СДА Бакира Изетбеговића и стављања на црну листу САД доскора недодирљивог шефа Обавјештајно-безбједносне агенције Османа Мехмедагића познатог као Осмица и то због корупције.

Политиколог Мирко Матић каже да Себија Изетбеговић, Осман Мехмедагић и Фадил Новалић иза себе имају компромитујуће афере за које је јавност знала дуго, али и да су спровођење правде пролонгирали високорангирани функционери СДА.

- Ови догађаји никако не представљају случајност. Верујем да се само чекао погодан тренутак да ови кадрови буду процесуирани, а тренутак је сада одличан, јер нема никога из СДА са довољно јаким утицајем да опструише процесе који се воде против ових особа - оцијенио је Матић.

Ствара се, додаје, утисак да се овим догађајима, посебно стављањем Осмице на црну листу, Запад удаљава од СДА те ће, додаје, интересантно испратити и потезе које ће у будућности повлачити и Кристијан Шмит.

- СДА треба кадровска реформа, јер је породица Изетбеговић након свих ових дешавања постала баласт која прети да потопи брод. Ово је и јасна порука другима да је немогуће прикривати компромитујућу политичку прошлост својих кадрова, јер ако се с тим не суоче када су јаки, демони из прошлости ће их стићи чим они изгубе своју моћ - закључио је Матић.

Политички аналитичар Жарко Папић мисли да се ситуација одвија “добро и очекивано”.

- Када кажем добро, значи да СДА де факто губи власт, а конкретни догађаји нису у вези са падом странке, већ су посљедица ослобађања људи у ФБиХ. Нема више притисака на судство, академску заједницу. Ствари долазе на своје - рекао је Папић који вјерује да ће се и друге националне партије суочити са потпуно новом друштвеном ситуацијом, јер је народ уморан од тензија.

Изетбеговић на ифтару

Бакир Изетбеговић се, како се пренијели медији, у уторак појавио на ифтару у Тузли и пред присутнима напао Републику Српску, али и њене званичнике.

- Дошао ми је један амбасадор и питао да ли смо промијенили став. Рекао сам да јесмо. Након што су Мехмедагића ставили на црну листу и како су почели да раде неправду мојој Себији сада смо још тврдоглавији и нема говора да Лендо потпише - рекао је Изетбеговић, који је Српску назвао “геноцидном творевином” поново.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана