СДА неочекивано поставила услове за подршку најважнијем документу на нивоу БиХ: Амандманима руше буџет

Дарко Момић
СДА неочекивано поставила услове за подршку најважнијем документу на нивоу БиХ: Амандманима руше буџет

САРАЈЕВО - Буџет институција БиХ и међународних обавеза за текућу годину који је усвојило Предсједништво БиХ и упутило у парламент могао би да буде оборен, јер из СДА отворено најављују да га неће подржати ако не буду усвојени њихови амандмани.

То је поручио посланик СДА Шемсудин Мехмедовић који је рекао да је његова странка предложила око 10,85 милиона марака већи буџет за бруто плате и накнаде или конкретно за повећање основице за плате запослених у институцијама БиХ. Мехмедовић је оцијенио да постоји могућност да буџет буде оборен уколико то не буде прихваћено.

- То је предложено да се не би направио кадровски помор у институцијама БиХ, јер нико неће да се пријави на конкурсе због ниских плата. То је требало Предсједништво БиХ да ријеши, не да пребацује нама. Па гранични полицајац за 800 КМ иде на терен и храни породицу. Ако не прођу ови амандмани, нећемо гласати и врло је могуће да ће буџет и пасти - рекао је Мехмедовић.

Посланик опозиционог ПДП-а Мира Пекић каже да најаве и условљавања из СДА представљају неодговорно и неозбиљно понашање.

- С обзиром на то да је буџет усагласило и усвојило Предсједништво БиХ у којем сједи високи функционер СДА Шефик Џаферовић, такве најаве и довођење у питање усвајања буџета је јако неодговорно од СДА или било које друге странке која учествује у власти на нивоу БиХ - каже Пекићева.

Према њеним ријечима, СДА преко Шемсудина Мехмедовића жели да се додвори одређеним категоријама буџетских корисника, прије свега припадницима безбједносних агенција на нивоу БиХ.

- Знамо да су припадници СИПА, Граничне полиције и других безбједносних агенција на нивоу БиХ тражили од чланова Предсједништва у првом реду од Шефика Џаферовића и Жељка Комшића да им се повећа основица за обрачун плате. Пошто то није урађено, сада из СДА желе у јавности да створе слику како су се они залагали за то, али да други нису хтјели то да подрже. То је неозбиљно и неодговорно, као што је неодговорно да се о буџету расправља крајем седмог мјесеца - каже Пекићева.

И посланик СНСД-а Драган Богданић каже да је неодговорно, али од СДА потпуно очекивано понашање.

- То само потврђује да никакав договор са СДА није сигуран и да се од њих увијек може очекивати да у посљедњем тренутку прекрше оно што се договори. Сада видимо да је тако и са буџетом који је послије свега што се издешавало на крају усаглашен у Предсједништву БиХ, а из СДА чујемо да то за њих практично не важи - каже Богданић, додајући да таквим најавама они практично омаловажавају свог функционера у Предсједништву БиХ.

Посланик СДП-а Саша Магазиновић каже да су предложени амандмани  и разлози због којих Шемсудин Мехмедовић најављује да његова странка неће подржати буџет потпуно оправдани, али и неискрени.

- Плате и примања запослених су ниска и најављени амандмани су оправдани. Међутим, СДА је имала прилику да интервенише и утиче на то у Предсједништву БиХ у којем сједи њихов функционер, али то није учинила, па се доводи у питање вјеродостојност онога што сада чујемо из СДА - каже Магазиновић.

Он додаје да је буџет огледало власти и да онај ко подржи буџет, показује да подржава и власт.

- СДП не подржава ни рад, ни нерад ове власти и нећемо подржати ни буџет - каже Магазиновић.

УСК

Осим СДА, амандман је предложио и посланик А-СДА Јасмин Емрић који тражи да се три милиона марака скину са текуће резерве и пребаце Влади УСК за праћење и управљање мигрантском кризом. Поред њега, и донедавни функционер СДА Денис Звиздић уложио је неколико амандмана, а најзначајнији је онај којим тражи смањење текуће резерве за око 1,54 милиона КМ и преусмјеравање за репрезентативне селекције, спортске клубове и појединце за припрему наступа на међународним такмичењима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана