СДА негира постојање Срба и Хрвата

Жељка Домазет, Дарко Момић
СДА негира постојање Срба и Хрвата

Бањалука - Програмска декларација СДА која предвиђа “републику БиХ” представља један правно и политички ништаван документ и лош маркетиншки потез странке на силазној путањи, која тврдим и бомбастичним ставовима покушава спасити свој изузетно пољуљани углед код дијела бошњачког бирачког тијела, тврде правници и политичари из Српске након што је СДА на страначком конгресу усвојила антиуставну и антидејтонску декларацију.

Према ријечима декана Правног факултета у Источном Сарајеву и професора уставног права Горана Марковића, декларација која је у суботу усвојена на Конгресу СДА са становишта уставног права је потпуно бесмислена, с обзиром на то да је немогуће да у ближој или даљој будућности буде донесен такав устав.

- То би значило да представници једног народа могу наметнути своју вољу представницима друга два конститутивна народа у БиХ. То је, према важећем Уставу БиХ, немогуће и потпуно је нејасно како су писци и доносиоци декларације мислили да спроведу то што су наумили - оцјењује Марковић.
Он сматра да је ријеч о странци која се суочава са бројним унутрашњим проблемима, са губитком власти у појединим кантонима и која није у могућности да са другим странкама формира власт ни на федералном ни на нивоу БиХ. Он је подсјетио да је постојеће уређење БиХ уписано у Дејтонски мировни споразум, чији су гаранти сусједне земље, али и најмоћније државе свијета, које такво преуређење не би подржале.

- Како год да се ствар посматра са становишта политике или уставног права, оно што је написано у тој декларације је неизводиво и не представља ништа друго него лош пропагандни потез - закључио је Марковић.

Професор уставног права Синиша Каран оцијенио је да је декларација СДА у потпуности усмјерена ка унитаризацији БиХ и доминацији већинског, бошњачког народа над друга два, српским и хрватским.

- Њихов концепт БиХ је унитарно уређење и покушај негирања остала два народа. То је апсолутно антидејтонско понашање СДА и у том смислу сви би требало да реагују на овакву иницијативу, па чак и онај дио међународне заједнице и ментора СДА који се тобоже највише залажу за поштивање Дејтонског споразума - нагласио је Каран.

Он је објаснио да иза овакве намјере СДА и помињања “републике БиХ” стоји јасна намјера промјене облика државног уређења БиХ.

- То је превелика и озбиљна ствар, јер се тако руши комплетан уставноправни поредак и систем на којима БиХ почива. Било која акција на реализацији тог плана била би противуставна, кажњива и, са политичког аспекта, имала би далекосежне посљедице - указао је професор Каран.
Делегат СНСД-а у Дому народа БиХ Лазар Продановић подсјетио је да се са декларацијом нису сложили ни поједини чланови СДА, попут Шемсудина Мехмедовића, који ју је такође назвао радикалном.

- Сви који мисле добро овој земљи треба да се суздрже од максималистичких захтјева, јер ова земља може опстати само на компромису три конститутивна народа и два ентитета - оцијенио је Продановић за “Глас Српске”.

Замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто рекла је за наш лист да је декларација СДА списак жеља једне политичке опције која не доприноси стабилизацији прилика у БиХ нити њеном напретку.

- Мора се прихватити чињеница да у БиХ живе три конститутивна народа и да имају свој идентитет. То је политика ХДЗ-а и ХНС-а и Уставом је тако загарантовано да је БиХ држава једнакоправних народа и грађана који у њој живе. Не може се од БиХ правити нека грађанска држава. Она то није. Сваки конститутивни народ има свој идентитет и негирање тог идентитета је негирање суживота у БиХ. Ако се праве излети попут ових, онда они који те излете праве морају сносити одговорност за опстанак ове земље - казала је Кришто.

Министар спољних послова БиХ у техничком мандату Игор Црнадак упозорио је да би у БиХ и на Балкану били нарушени мир и стабилност уколико би СДА покушала да спроведе декларацију и изразио наду да ће међународна заједница реаговати.

- Осим што је анидејтонска и антиевропска, ова резолуција је и против интереса Срба, Републике Српске, али и БиХ, која може да опстане и функционише само уз унутрашњи договор на бази два ентитета и три конститутивна народа - рекао је Црнадак, који је и потпредсједник ПДП-а.

Он је оцијенио да одавно није било већег удара на Дејтонски споразум и мир у БиХ него што је декларација СДА. Црнадак је оцијенио да је додатна провокација СДА порука да ова странка неће одустати од оспоравања имена Републике Српске.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић поручио је да је Програмска декларација СДА ратни поклич, а не позив за сарадњу.
- Неспорно да се промјене Устава које заговара СДА не могу спровести мирним путем, јер се ниједан народ, поготово српски, неће одрећи свог суверенитета, своје Републике, ни свог права да се питају по Уставу БиХ о промјенама Дејтонског споразума и свим другим промјенама, на шта сагласност треба да дају представници ентитета и народа - рекао је Стевандић.
Он је оцијенио да је то, на неки начин, најава нових немирних времена са несагледивим посљедицама, јер је свима, па и СДА јасно да се то не може спровести мирним путем.

- Сви смо очекивали позив за сарадњу, али у мирно вријеме добили смо ратне бубњеве - рекао је Стевандић, који је и предсједник Српског клуба у Парламенту БиХ.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да се СДА враћа у мрачну прошлост и да ће њихови снови о “републици БиХ” остати само мртво слово на папиру.

- Декларацијом која је потпуно неприхватљива за српски народ и Републику Српску СДА себе трајно искључује из било каквих договора и потенцијалних коалиција са било којом странком из Српске која држи до Дејтонског споразума и поштује уставно уређење ове земље - навео је Бореновић.

Пузајући шеријат

Замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ Никола Шпирић оцијенио је да је декларација СДА потврдила да се циљеви ове странке нису промијенили од 1991. године када ју је водио Алија Изетбеговић и да су још у ратним рововима гдје су им интересе бранили муџахедини.

- На сцени је, како сам већ упозоравао, добро маскиран пузајући шеријат и то се потврђује оваквом декларацијом СДА која нема ни “М” од мултиетничности. Нико од Срба не може сматрати својом БиХ која би настала по мјери декларације СДА - закључио је Шпирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана