СДА критиковала "Тројку": О НАТО путу ни не причају

Срна
Foto: Klix.ba

Предсједништво СДА критиковало је поступке челника странака "тројке" приписујући им недопустиве уступке, као и то што су "пристали на измјене Изборног закона БиХ", а дотакло се и хрватског премијера Андреја Пленковића и осудило његов, како су навели, "непримјерен однос и непоштовање институције Предсједништва БиХ".

На сједници Предсједништва СДА је оцјењено да су недопустиви "уступци тројке почели од самог формирања Савјета министара", те констатовано како је владајућа коалиција причала о европском путу, али "није успјела да испуни ни редуковане услове за отварање преговора са ЕУ".

"О НАТО путу ни не причају. У 2023. години није усвојен Програм реформи, нити има назнака када ће се то десити", навели су из СДА.

Предсједништво ове странке сматра да је "тројка" неспособна да се носи са "политикама СНСД-а и ХДЗ-а и да то може имати несагледиве посљедице по будуће односе у БиХ, као и по интересе земље и Бошњака".

Забрињавајућим сматрају то да је "тројка пристала на измјене Изборног закона којима се уводи `плутајући трећи ентитет` при избору чланова Предсједништва БиХ, као и дио договора да се у функционисању Централне изборне комисије примјењују искуства из Србије".

"Штету", како кажу у СДА, "тројка" покушава ублажити неозбиљним позивима на састанке о реформи Устава, уз напоменуо да ова странка неће учествовати на неозбиљним састанцима "о темама витално важним за будућност земље".

Предсједништво СДА осуђује "непримјерен однос премијера Хрватске Андреја Пленковића и непоштивање институције БиХ", те сматрају да је "поразно да су функционери из `тројке` након јасног исказивања непоштовања према Предсједништву БиХ учествовали на састанцима с Пленковићем као да се ништа није десило, те да су неки од њих чак и оправдавали његов потез".

Поздрављена је, како су истакли, енергија коју "ЕУ и земље чланице улажу како би помогли БиХ да испуни минимум услова за отварање преговора у марту ове године", те је упућен позив владајућој коалицији да у парламентарну процедуру коначно упути законе чије је усвајање неопходно за добијање одлуке о отварању преговора.

"СДА ће у Парламентаној скупштини подржати сва законска рјешења која испуњавају ЕУ стандарде", наводи се у саопштењу СДА у којем

Предсједништво СДА сматра неприхватљивим и начин на који је федерална Влада упутила у парламентарну процедуру Приједлог буџета ФБиХ за 2024. годину, те истичу да усвојени буџет од 7,4 милиона КМ није "рекордан".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана