СДА извлачи још један блок из темеља БиХ

Вељко Зељковић
СДА извлачи још један блок из темеља БиХ

САРАЈЕВО - Писмо које је СДА послала на адресу руске амбасаде у БиХ, али и претходна медијска хајка која је од стране бошњачких политичара вођена против ове амбасаде због ставова око евентуалног уласка БиХ у НАТО, још један су доказ да је БиХ изразито подијељено друштво, које се никако не може назвати државом.

Сматра ово политиколог Љубинко Јовић, истичући да док се у Бањалуци, уз сирене и угашена свјетла, обиљежавају 22 године од агресије НАТО-а на СР Југославију, СДА поново отвара причу о уласку БиХ у тај војни савез, али и непотребно заоштрава односе и улази у непотребни сукоб са Руском Федерацијом. Према његовим ријечима, не може СДА, али ни Русија или било која друга земља, одлучивати о томе да ли ће или не БиХ приступити том војном савезу, већ ће то учинити грађани. Навео је и да је, с обзиром на многобројна истраживања јавног мњења, јасно да грађани Републике Српске не подржавају НАТО пут БиХ и да не гледају на исти начин на ту војни организацију као представници СДА. 

- Они истичу да је НАТО уз помоћ тзв. Армије БиХ зауставио агресију на БиХ и наводни геноцид. Овим они још једном оптужују Србе да су извршили агресију на земљу која је и њихова. Оваквим приступом СДА извлачи још један у низу блокова из ионако нестабилних темеља - поручио је Јовић.

Амбасада Русије у БиХ недавно се огласила о питању евентуалног уласка БиХ у НАТО, наводећи да то не би било добро за земљу, али и да би о том питању требало уважити мишљење свих народа у БиХ.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, министар иностраних послова Бисера Турковић и лидер СДА Бакир Изетбеговић оштро су реаговали на овај “коментар”, називајући га директним мијешањем у унутрашње ствари БиХ. 

Након тога реаговали су и из руске амбасаде објашњавајући да су погрешно схваћени, да се Русија не мијеша у унутрашње ствари, али и поручили да “свака земља треба да буде свјесна да када улази у војни организацију попут НАТО-а, осим позитивних ефеката, постоје и обавезе, а оне нису баш тако једноставне, због чега Русија и мора да брани своје интересе”.

- Примарни интерес Русије је да се грађани БиХ сами опредјељују о унутрашњим и спољним политичким приоритетима - објаснио је руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

Након овог образложења услиједила је јучерашња реконтра од стране СДА, која је на адресу ове амбасаде упутила “политичко-дипломатску ноту”, а у којој се констатује да они и даље “не разумију зашто Русији смета НАТО пут БиХ”. Како су навели у свом писму, нема ниједне историјске чињенице због које би “Русија НАТО морала доживљавати као наоружану армаду усмјерену против Русије”.

- НАТО је одбрамбени, а не агресорски савез. Не разумијемо о каквој “експанзији” НАТО-а говорите када је ријеч о БиХ, зашто је то “непријатељски корак према Русији” и како то БиХ може постати “држава на ратној линији” - поручили су из СДА.

Непотребан трошак

Јовић каже да је истина да БиХ има успостављену сарадњу са НАТО-ом, али и да то још не значи да је она његова чланица.

- Треба рећи и да би БиХ као евентуална чланица овог војног савеза преузела низ обавеза које иду уз то. Између осталог и одвајање два одсто БДП-а. С обзиром на економско стање у којем се налазимо и које ће тек наступити када се штета од пандемије сабере, мислим да нам је то непотребан трошак - додао је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана