СДА цијелу земљу вуче уназад

Маријана Миљић Бјеловук
СДА цијелу земљу вуче уназад

САРАЈЕВО - Приједлог измјена Изборног закона на нулу своди могућност избора хрватског члана Предсједништва БиХ гласовима Бошњака, а СДА, која је најавила блокаду тог законског рјешења, требало би у сопствене тефтере да погледа шта су њени представници потписивали прије десет година у Бриселу.

Рекао је то “Гласу Српске” члан стручног тима Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара Милан Ситарски који сматра да је приједлог Изборног закона, о којем су се договорили лидери власти на нивоу БиХ, и више него добар.

- Према приједлогу измјена Изборног закона, хрватски члан Предсједништва био би биран унутар ФБиХ као и до сада, с тим што би кандидат требало да побиједи у три кантона у којима живи највише Хрвата. Ако нема таквог побједника, онда се гледа ко је побиједио у два, а ако нема ни ту побједника, онда се гледа ко је побиједио у једном кантону. Тек ако ни у једном од тих кантона није побиједио неки кандидат за хрватског члана Предсједништва, онда је побједник онај који има највећи број гласова - појаснио је Ситарски.

Неприхватљиво је, наглашава Ситарски, да било који народ бира политичке представнике другог.

- Ако се све ово о чему су се договорили лидери странака преточи у Изборни закон, био би ријешен највећи системски проблем у земљи. Тиме ће бити отворена могућност за релаксацију бошњачко-хрватских односа, а надам се и бошњачко-српских. Након тога је потребно кренути у рјешавање алтернативних питања на европском путу - рекао је Ситарски.

Делегати СДА и ДФ-а најавили су блокаду приједлога измјена Изборног закона у Дому народа Парламента БиХ, а Ситарски подсјећа да су челници СДА прије деценију потписали у Бриселу основне принципе за реформу изборног законодавства и Устава БиХ.

- У тим принципима наведено је и да један народ не треба да бира представнике других, тако да мислим да би требало да погледају у сопствене тефтере шта су радили прије десет и више година, односно шта су потписивали, па тек онда да се одлуче за блокаде - закључио је Ситарски.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да је јуче осталим партнерима у власти на нивоу БиХ послао приједлог измјена Изборног закона, односно СНСД-у, СДП-у, НиП-у и НС-у.

Према његовим ријечима, након посљедњег састанка лидера странака које чине власт на нивоу БиХ, њему је припала обавеза да у један документ састави оно што ће одражавати све што су се договорили.

- То није приједлог ХДЗ-а, него оно о чему су разговарали представници пет странака. Ту су три елемента, један се односи на измјене Изборног закона који се тиче Централне изборне комисије, други на избор чланова Предсједништва БиХ и трећи на техничка питања или транспарентност и интегритет изборног процеса - изјавио је Човић.

Објаснио је да је, када је ријеч о избору чланова Предсједништва БиХ, с обзиром на то да није могуће постићи договор о измјенама Устава, понуђено рјешење које ће онемогућити да један народ бира представника другог народа.

Човић је рекао да се, према том приједлогу, ништа не мијења када је ријеч о избору српског и бошњачког члана, а додаје се условна категорија за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Човић се нада да ће измјене Изборног закона БиХ бити усвојене у Парламенту БиХ до краја фебруара, као и сет европских закона, како би БиХ у марту добила зелено свјетло за отварање приступних преговора са ЕУ.

Међутим, делегати СДА, ДФ-а и СБиХ Сафет Софтић, Џенан Ђонлагић и Џемал Смајић запријетили су да ће у Дому народа срушити договор СНСД-а, ХДЗ-а и “тројке” недоласком на сједницу. Према Уставу БиХ и Пословнику о раду Дома народа, кворум за одржавање сједнице чини већина посланика у Дому народа, која укључује и већину у националним клубовима. Како поменуте три странке од пет имају четири делегата у бошњачком клубу, недоласком само тројице онемогућава се одржавање сједнице, а тиме и усвајање закона који би добили подршку парламентарне већине у Представничком дому Парламента БиХ.

Ковачевић: Спремни су на све

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да ретроградна коалиција “СДА за БиХ” отворено најављује блокаду БиХ.

- Очекујемо хитну осуђујућу реакцију Делегације ЕУ у БиХ, као и амбасада САД, Велике Британије и других земаља - нагласио је Ковачевић.

На друштвеној мрежи “Икс” он је је објавио да они који желе да се БиХ уређује наметањем странаца искључиво по њиховој вољи и само за њих, спремни су на све како би онемогућили реализацију договора представника кључних унутрашњих фактора у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана