Савјет за штампу: Измјене Кривичног законика нарушавају основне принципе слободе изражавања

ГС
Савјет за штампу: Измјене Кривичног законика нарушавају основне принципе слободе изражавања

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Нацрт измјена и допуна Кривичног законика којим се криминализује клевета, чиме се, како наводе из Савјета за штампу и онлајн медије у БиХ, директно нарушавају основни принципи слободе изражавања.

​ -Управни одбор Савјета за штампу и онлајн медије у БиХ упозорава надлежне да су предвиђене измјене Законика врло штетне по медијске слободе, те подсјећа да је слобода изражавања темељно право. Она је и у кључном приоритету (број 12) из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ – наводе у Савјету.

Додају да БиХ треба предузети конкретне кораке у гарантовању слободе изражавања и заштити новинара, а не кораке уназад.

-У измјенама је изостављен појам “јавни интерес” који је основни појам етичких новинарских стандарда и садржан је у Кодексу за штампане и онлине медије БиХ.

Новинари имају право и обавезу да извјештавају о свим чињеницама од јавног интереса. При извјештавању о чињеницама од јавног интереса новинари ће водити рачуна о заштити приватности, личних и пословних података физичких и правних особа о којима извјештавају, при чему ће интерес јавности увијек бити примаран у односу на заштиту приватности, нарочито политичара и јавних званичника” наведено је, између осталог, у Члану 1 - Рад у интересу јавности Кодекса – напомињу у Савјету.

Додају да ће енормно високе казне, које су предвиђене Нацртом измјена, како наводе у Савјету, допринијети цензури, аутоцензури, те по самом извршењу и гашењу медија, јер се ради о неутемељено високим износима.

Савјет за штампу и онлајн медије у БиХ позива све актере политичке сцене у Републици Српској, те новинарска удружења, академску заједницу и међународне организације „да у наредних 60 дана изврше додатне напоре како би кроз јавну расправу измијенили све спорне одредбе и амандманима преобликовали овај штетни закон.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана