Савјет РАК-а пет и по година у техничком мандату

Ведрана Кулага Симић
Савјет РАК-а пет и по година у техничком мандату

САРАЈЕВО - Министарство комуникација и транспорта БиХ припремило је прву верзију одлуке о оснивању нове комисије за именовање чланова Савјета Регулаторне агенције за комуникације (РАК) БиХ, с намјером да овај пут буду и изабрани, јер су мандати у том тијелу истекли још крајем 2017. године, а уз то раде у крњем саставу.

Преднацрт одлуке о оснивању парламентарне ад хок комисије је, наиме, већ у фази консултација на заједничком нивоу власти у БиХ, а у документу пише да ће јој задатак бити да објави јавни конкурс и након спроведене процедуре утврди листу са 14 имена најуспјешнијих кандидата, а коју доставља Савјету министара.

Савјет РАК-а чини седам чланова, које бира Парламент, а мандат актуелном сазиву је истекао 23. децембра 2017. Савјет министара је у фебруару 2018, разматрајући ургенцију из оба дома Парламента, задужио Министарство комуникација и транспорта БиХ да хитно покрене процедуру за именовање чланова Савјета агенције.

Процедура за избор комисије је покренута брзо, али је Савјет министара тек крајем септембра утврдио приједлог одлуке о оснивању комисије. Међутим, ситуацију је закомпликовало то што су тада одржани избори, након чега су услиједили мјесеци у којима је с муком, на крају, и формирана нова власт.

Ова проблематика била је, између осталог, у јуну 2020. године једна од тема на сједници Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома на којој је подржана и у даљу парламентарну процедуру упућена иницијатива дијела посланика из тадашње опозиције којом је задужен Представнички дом да, у складу са Законом о комуникацијама, најкасније у року од 30 дана покрене поступак избора чланова Савјета РАК-а.

Листа кандидата дошла је пред посланике крајем маја 2021. За чланове су тада били предложени Ведран Шкоро, Антонио Беус, Насуф Хаџиахметовић, Ведран Буховац, као и Елмир Хусремовић, Владимир Јуришић те Слободан Бошковић, али је након дуже расправе враћена Савјету министара ради разматрања испуњавања одређених услова и замјерки у вези са неким од имена. 

Заједнички колегијум Представничког дома и Дома народа Парламента БиХ је, на тражење ресорног министарства, предложио чланове комисије тако да је у преднацрту одлуке потврђено да постоји шест кандидата за комисију, од којих је троје из Парламента, те исто толико из невладиног сектора.

У Парламенту БиХ јуче је за “Глас Српске” речено да очекују да комисија ускоро почне са радом, а саговорник из РАК-а тврди да, без обзира на то што им је мандат истекао још прије пет и по година, раде као да то није тако.

- Савјет је, када су мандати чланова, који се бирају на период од четири године, били пред истицањем, обавијестио Парламент БиХ о томе. Након тога из Парламента је стигло тумачење да до избора нових чланова Савјета постојећи раде у пуном мандату. Тако и раде све ово вријеме - тврди саговорник “Гласа” који сматра да, познавајући процедуре, тешко да овај посао, односно избор и именовање, буде завршен чак и до краја ове године.

Осим тога, ситуација је таква да у Савјету умјесто седам тренутно ради пет чланова јер је један прешао на друго мјесто у РАК-у, због чега није могао да остане и члан Савјета, а други је након именовања на руководећу позицију поднио оставку. 

Законом је дефинисано да мандат чланова Савјета траје четири године и да само једном могу бити поново именовани.

Задаци

Радом  РАК-а, уз Савјет, руководи генерални директор. Савјет је задужен да води Агенцију у погледу стратешких питања спровођења закона, те врши консултације са генералним директором. Надлежни су за усвајање кодекса рада те правила за емитовање и телекомуникације, као и приједлога буџета Агенције за сваку фискалну годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана