Савјет минстара донио одлуку о расподјели грантова за подршку промоцији и развоју привреде

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Савјет министара донио је данас Одлуку о критеријумима за расподјелу текућих грантова у износу 750.000 КМ одобрених Министарству спољне трговине и економских односа за промоцију и развој привреде у БиХ.

Укупна вриједност гранта је 750.000 КМ, од чега је 400.000 КМ намијењено за подршку сајамским и другим манифестацијама, односно активностима у земљи усмјереним на промоцију и развој привреде у БиХ, а 350.000,00 КМ за подршку сајамским и другим манифестацијама и активностима у иностранству, саопштено је из Савјета министара.

Министарство спољне трговине и економских односа објавиће јавни позив организаторима сајамских и других манифестација и активности у БиХ на интернет страници Министарства и у три дневна листа који се дистрибуишу у БиХ.

Одлуком су прописане процедуре и друга битна питања за додјелу ових бесповратних средстава, укључујући услове, критеријуме, надлежности, те процедуру рада комисије, начин доношења коначне одлуке о избору корисника грант средстава и обавезу достављања извјештаја о намјенском утрошку добијених средстава.

Савјет министара усвојио је Информацију о програму територијалне сарадње "Интеррг шест-Б ИПА АДРИОН 2021-2027" у вези са потписивањем писма сагласности прије подношења програма Европској комисији на одобрење.

Дирекција за европске интеграција задужена је да до наредне сједнице Савјету министара достави информацију о предузетим корацима о питању формирања структура за кориштење ИПА-е, с приједлогом конкретних мјера за рјешавање овог питања.

Европским програмом територијалне сарадње, који дјелује на транснационалном нивоу, наставља се ранији АДРИОН програм /2014-2020/, а проводи се у 10 земаља - Хрватска, Грчка, Словенија, Италија, Албанија, Црна Гора, Србија, БиХ, а сада је проширен на Сјеверну Македонију и Сан Марино.

Укупна вриједност програма је 160.810.017 евра, од чега је допринос ЕУ 136.688.515 евра, а преосталих 15 одсто средстава осигураће корисници програма.

Савјет министара усвојио је и Информација о одржавању шестог састанка Посебне групе за реформу јавне управе између ЕУ и БиХ, који ће бити одржан путем видео-линка у термину који буде договорен.

Саставни дио ове информације је документ за расправу и листа делегације БиХ којом ће, у дијелу за високи политички дијалог, предсједавати министар правде Јосип Грубеша, који ће бити на располагању медијима за питања у вези са овим састанком.

Савјет министара усвојио је Програм рада за 2022. годину, који ће Генерални секретаријат доставити Парламентарној скупштини БиХ ради упознавања, а садржи Акциони план за реализацију, преглед закона и других прописа, међународних уговора, развојно-инвестиционих пројеката/програма, као и табелу материјала о којима ће Савјет министара бити информисан.

На данашњој сједници није усвојена Информација Министарства спољне трговине и економских послова о анализи интереса и користи за БиХ у случају приступања иницијативи "мали Шенген", односно "Отворени Балкан".

Савјет министара донио је на приједлог Министарства правде одлуку о годишњем планирању рада и начину праћења и извјештавања о раду у институцијама БиХ, чиме се жели побољшати и поједноставити систем годишњег планирања, праћења и извјештавања како би се унаприједила ефикасност у припреми политика, одређивању приоритета и динамике рада Савјета министара и других институција БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана