Савјет министара усвојио један, на дораду послао два нацрта закона, приједлози из Српске на анализи

ГС
Савјет министара усвојио један, на дораду послао два нацрта закона, приједлози из Српске на анализи

САРАЈЕВО - На основу јучерашњег политичког договора лидера странка које чине власт на нивоу БиХ, Савјет министара усвојио је данас Закон о странцима, а на дораду су враћени нацрти закона о судовима БиХ и закон о организацији тржишта вина.

Српски министри представили су текст приједлога закона о Уставном суду БиХ и престанку мандата страних судија.

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац рекао је да су приједлози закона упућени радној групи, која треба да их анализира и припреми за усвајање.

Кошарац каже да радна група у домену правосуђа већ може говорити о Закону о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ, који је доставила Република Српска.

Кошарац, који је и замјеник предсједавајуће Савјета министара, рекао једа се ова радна група, чије формирање је договорено на састанку партнера из власти претходног мјесеца, треба што прије реферисати и о Закону о Уставном суду, који је такође доставила Република Српска, како би се и ово питање кроз одлучивање у Савјету министара и Парламентарној скупштини третирало како је предвиђено.

Кошарац је говорећи о данашњој сједници Савјета министара и Закону о судовима, који је био на дневном реду сједнице, истакао да је једна страна потенцирала питања људских и вјерских права, док са друге стране постоји размишљање да није потребно доносити нови закон, већ да се постојећи закони кроз измјене и допуне могу кориговати.

-Апелујем на радну групу за сектор правосуђа да се направи анализа како бисмо данас или сутра имали телефонску сједницу, како бисмо могли у понедјељак имати законе на парламенту - рекао је Кошарац новинарима.

Он је подсјетио и да је Република Српска у сличним ситуацијама сваки пут излазила са приједлозима рјешења, наглашавајући да је план за деескалацију у БиХ прво урадио СНСД и институције Републике Српске, те да сваки пут Српска иде пред партнере са конкретним приједлозима у вези било којег питања.

-У конкретном случају Република Српска је доставила два текста закона, о Уставном суду и престанку мандата страних судија и наравно да смо о томе на данашњој сједници Савјета министара говорили пружајући прилику и другима који учествују у раду да изнесу своје стајалиште - нагласио је Кошарац.

Говорећи о Закону о организацији тржишта вина, о којем се министри данас нису изјашњавали, Кошарац је навео да је министарство којим руководи у координацији са ентитетским министарствима и представницима других радних тијела припремило овај закон, који има потпуну подршку произвођача вина из БиХ.

-Наши људи имају запажене резултате у билансу спољнотрговинске размјене са земљама ЕУ и постоји обавеза да нашу легислативу до новембра 2024. ускладимо са европским стандардима, како би наши прозивођачи могли и даље несметано да извозе вина на тржиште ЕУ - истакао је Кошарац.

Додао је да су примједбе на овај закон биле техничког карактера, те изразио наду да ће се у току наредних дана обавити додатне консултације, како би закон могао проћи процедуру у Савјету министара, а након тога и у Парламентарној скупштини БиХ.

Кошарац је истакао да партнери у власти на нивоу БиХ имају транспарентан приступ, те да су посвећени томе да у дефинисаним роковима, како Савјет министара, тако и Парламентарна скупштина дефинише питања из 14 кључних приоритета.

-Постигли смо да на темељу политичких договора, које смо постигли јуче у Источном Сарајеву, свако из домена својих надлежности, наставимо са оним елементима договора политичких лидера и субјеката који чине власт на заједничком нивоу - закључио је Кошарац.

Министар спољних послова Елмедин Конаковић сматра да је сједница била веома продуктивна.

- Од најављених измјена усвојен је Закон о странцима око којег нисмо имали расправа. О Закону о тржишту вина и Закону о судовима имамо додатне консултације, не чине ми се захтијевне. Видјели смо у једном члану проблем који се односи на вјерске симболе. Могао би значити да суткиње исламске вјероисповијести, које су покривене, у неком спорном тумачењу не би могле бити суткиње или обављати правосудне функције. Договор је да те неке ствари које треба усагласити усвојимо до петка ујутро како би по договору у понедјељак на сједници Представничког дома сви документи били усвојени и били спремни на потврду у Дому народа - рекао је Конаковић.

Поручио је како не сумња у добре намјере и договор међу колегама.

- Код Закона о тржишту вина постоји један технички проблем - начин и датума ступања на снагу новог закона и престанак важења тренутног закона, уз неке ентитетске прописе који регулишу ову област. Имали смо сугестије из Канцеларије за законодавство. Мислим да бисмо се ту требали договорити врло брзо око коначног текста - поручио је Конаковић.

Техничке несугласице

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто рекла је да се министри на данашњој сједници нису изјашњавали о нацртима закона о судовима БиХ и закона о организацији тржишта вина у БиХ јер је потребно усагласити техничке несугласице.

-О ова два закона данас се нисмо изјашњавали, јер су се пред саму сједницу појавиле одређене несугласице, можда техничког карактера. Појавила су се нека вјерска питања која се односе на одређена права, па смо оставили да ове примједбе усагласимо у току данашњег или сутрашњег дана како би до краја седмице могли бити упућени у Парламентарну скупштину БиХ - рекла је Кришто на конференцији за новинаре након редовне сједнице Савјета министара.

Она је изразила увјерење да ће све бити усаглашено у складу са политичким договорима, те да ће се закони наћи на сједници Представничког дома параламента БиХ у понедјељак, 28. августа.

Кришто је рекла да су се министри данас сагласили да је Нацрт закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ системски, те да је потребно изнаћи рјешење како би се он системски и спроводио.

-Сагласили смо се да треба додатно вријеме унутар Министартва правде како би се на нивоу струке поставиле одредбе -, појаснила је Кришто и додала да би се овај закон требао наћи на дневном реду наредне сједнице, која је планирана за 31. август.

Кришто је рекла да је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о странцима по хитном поступку упућен Парламентарној скупштини БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана