Савјет министара: Покретање преговора за пуноправно чланство у механизму цивилне заштите ЕУ

Срна
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО- Савјет министара једногласно је утврдио Приједлог основа за покретање поступка за вођење преговора ради закључивања споразума између ЕУ и БиХ о њеном учешћу у Механизму ЕУ за цивилну заштиту, чиме ће се повећати спремност одговора на природне и друге несреће.

Из Савјета министара су навели да ће БиХ закључивањем овог споразума постати пуноправна чланица Механизма ЕУ за цивилну заштиту, што ће значајно ојачати њене капацитете и спремност за ефикаснији одговор на природне и друге несреће.

На овај начин стварају се услови да се институције из система заштите и спашавања БиХ, у сарадњи са другим земљама чланицама овог механизма, опремају, обучавају и оспособљавају према стандардима ЕУ.

Такође, земље чланице овог механизма дужне су да подржавају друге државе чланице погођене катастрофом када је то потребно и до степена који могу да понуде.

Сарадња, између осталог, укључује размјену информација, координисање њихових операција и, када је то могуће, подјелу ресурса попут средстава за транспорт да би се обезбиједио бржи и ефикаснији одговор на катастрофу, како унутар ЕУ тако и ван Уније.

Пуноправним чланством у овом механизму се, између осталог, добија могућност приступа позивима за аплицирање на пројекте превенције и приправности, као и размјене експерата у овој области.

За учешће у овом механизму државе чланице плаћају годишњу финансијску контрибуцију, с тим да је Европска комисија БиХ ову обавезу умањила за 70 одсто у односу на планиране финансијске обавезе с циљем подршке процедури приступа.

Претходно је БиХ у потпуности имплементирала Пројекат специјалне мјере за опоравак од поплава и управљање ризиком од поплава Подршка цивилној заштити за који је Европска комисија у оквиру ИПА-е издвојила 2,5 милиона евра, од чега 1,5 милиона евра за обуку и један милион евра за набавку опреме, чиме су испуњени услови за чланство у Механизму ЕУ за цивилну заштиту.

Пројектима превенције и приправности, путем Механизма цивилне заштите, ЕУ олакшава сарадњу између 27 држава чланица, као и Исланда, Црне Горе, Норвешке, Србије, Сјеверне Македоније и Турске према два заједничка циља, и то заштити људи, животне средине, имовине и културне баштине од катастрофа, те повећању нивоа спремности за брз и ефикасан одговор на катастрофе.

Приједлог основа за закључивање овог споразума, који додатно потврђује опредијељеност БиХ за пуноправно чланство у ЕУ, биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру одлучивања, а за потписника је предложен министар безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана