Савјет министара одобрио нову зграду за ОБА и унапређење права ЛГБТ особа

ГС
Савјет министара одобрио нову зграду за ОБА и унапређење права ЛГБТ особа

САРАЈЕВО - Савјет министара одобрио је пројекат изградње објекта сједишта Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ вриједности 30 милиона КМ.

Ријеч је о вишегодишњем пројекту за који ће средства бити осигурана сукцесивно у буџету институција и међународних обавеза БиХ у периоду од 2025. до 2028. године.

"На овај начин жели се трајно ријешити проблем смјештаја ОБА, уз испуњавање међународних и стандарда прописаних Законом о заштити тајних података", саопштено је из Савјета министара.

На данашњој сједници одобрена су средства за додатну уплату доприноса у 13. попуњавању фондова /2025-2027. година/ Међународног фонда за пољопривредни развој /ИФАД/, у укупном износу од 180.000 евра која ће бити исплаћена у овој години.

БиХ до сада је седам пута финансијски учествовала у пуњењу ИФАД фондова, почињући од 2006. године.

Савјет министара усвојио је информацију о спровођењу приоритета у интеграцији предузетничког учења и предузетничке кључне компетенције у образовне системе у БиХ од 2021. до 2030. године.

Задужено је Министарство цивилних послова да ову информацију достави надлежним ентитетским и кантоналним министарствима образовања, те Одјељењу за образовање Владе Брчко дистрикта.

Информација о имплементацији овог документа сачињена је на основу одговора институција надлежних за његово спровођење.

Од надлежних институција тражени одговори нису доставили Министарство просвјете и културе Републике Српске, те министарства образовања Средњобосанског кантона, Тузланског кантона и Западнохерцеговачког кантона, наводи се у саопштењу.

Савјет министара је, на приједлог Министарства финансија и трезора, донио одлуку о измјени Одлуке о поступку средњорочног планирања, праћења и извјештавања у институцијама БиХ, којом се почетак примјене одлуке помјера на 1. јануар 2025. године.

На сједници је усвојена и информација Министарства одбране о реализацији Плана имплементације "Погледа одбране" и Акционог плана спровођења "Плана развоја и модернизације Оружаних снага БиХ 2017–2027".

Усвојен је и извјештај Министарства за људска права и избјеглице о спровођењу Акционог плана за унапређење људских права и основних слобода ЛГБТ особа у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана