Савјет министара именовао челнике неколико агенција

Ведрана Кулага Симић
Савјет министара именовао челнике неколико агенција

САРАЈЕВО - Савјет министара БиХ на данашњој је сједници, на приједлог ХДЗ-а, именовао новог директора Граничне полиције БиХ, те замјеника директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА).

За директора Граничне полиције је именован је Мирко Купрешаковић, док је бивши директор Граничне полиције Зоран Галић постављен за замјеника директора.

Кандидат СНСД-а Дарко Ћулум остаје директор СИПА-е, а данас на сједници није било ријечи  о његовом мандату који истиче у марту.

За директора Службе за послове са странцима именован је Жарко Лакета, као кадар СНСД-а.

Конкурс за директора Дирекције за координацију полицијских тијела биће поновљен.

Именовање директора и замјеника директора Обавјештајно безбједносне агенције (ОБА) данас ипак није било на дневном реду јер није предложен кандидат за ову функцију.

Проширеној Тројки припадају ОБА и Дирекција за координацију полицијских тијела, СНСД-у СИПА и Служба за послове са странцима, а ХДЗ-у Гранична полиција.

-Нисмо се сагласили о кандидатима из бошњачке квоте, са приједлозима које спровела СДА до сада. Оборили смо та именовања и наложили расписивање новог конкурса – рекао је министар иностраних послова

Елмедин Конаковић.

Он је рекао да је на данашњој сједници било пуно тачака, да је пуно процедура завршено, као и да су неке остале недовршене.

-Нису завршене јер нисмо прихватили приједлоге бивше власти, па оне иду на поновљену процедуру. Негдје су именовани вршиоци дужности - рекао је Конаковић новинарима након сједнице Савјета министара.

Конаковић је рекао да је за вршиоца дужности директора Агенције за лијекове БиХ именована Наташа Грубиша.

Када је ријеч о ОБА, нагласио је да је на сједници Колегијума Савјета министара постигнут договор да се креће у законито разрјешење директора ОБА Османа Мехмедагића.

-То значи да се мора одржати састанак извршно-обавјештајног одбора и он ће бити одржан у понедјељак - рекао је Конаковић и додао да на том одбору креће процедура разрјешења и именовања новог директора ОБА.

Конаковић није хтио говорити о именима кандидата за новог директора ОБА.

-Велики је притисак. То је једна од најзначајнијих позиција у цијелој БиХ. Нови директор ће бити стручан и имаће легалну диплому - рекао је Конаковић.

Он је истакао да је досадашњи директор ОБА штета на позицији коју обавља, те да што прије, законски мора бити смијењен.

-Он је већ стекао услове за пензију и обавља ову функцију непотребно - навео је Конаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана