Савјет Европе упозорава: Од могућих 15, БиХ провела само једну препоруку

ГС
Савјет Европе упозорава: Од могућих 15, БиХ провела само једну препоруку

Од петанест препорука из Извјештаја Четвртог круга евалуације Групе земаља за борбу против корупције Савјет Европе (GRECO), Босна и Херцеговина реализовала је само једну на задовољавајући начин, дјелимично је проведено осам препорука, а шест препорука је остало непроведено.

Закључке из Извјештаја Четвртог круга реализације Спрјечавања корупције међу парламентарним заступницима, судијама и тужиоцима објавио је данас Савјет Европе у Другом привременом извјештају о усклађености БиХ, а који је усвојен на 93. пленарној сједници GRECO-а у Страсбургу, 24. марта 2023.године, јавља Фена.

У извјештају GRECO закључује да је БиХ остварила само дјелимичан напредак, те истиче да у погледу парламентарних заступника, након усвајања Привременог извјештаја о усклађености није било опипљивог напретка у имплементацији GRECO-вих препорука.

GRECO са зажаљењем констатује да још није усвојен нацрт Закона о спрјечавању сукоба интереса у институцијама Босне и Херцеговине, који је требао третирати неке од аспеката предметних препорука, а који тек треба да се уврсти у актуелно законодавство.

Усвајање обухватног закона о спрјечавању сукоба интереса на нивоу Дистрикта Брчко представља позитиван искорак, али је ограничен искључиво на један од ентитета.

Није било нових информација о увођењу правила за парламентарце, која би регулирала њихову интеракцију са трећим странама, провођење Кодекса понашања за парламентарце, те провјеру имовинских картона парламентарних заступника. Власти се позивају на предузимање мјера по свим овим важним питањима, наводи се у закључцима из Извјештаја.

Судије и тужиоци

У погледу судија и тужиоца, GRECO биљежи како је било неких нових позитивних развоја ситуације, попут редовних обука о етици и интегритету, те усвајања нових критеријума за оцјену рада судија и тужиоца. Ипак, не препоручује се развој комбинованог система повјерљивих консултација за судије и тужиоце, имајући у виду независност судства те различите задатке судија и тужиоца.

Нацрт Закона о измјенама и допуна Закона о Високом судском и тужилачком савјету, који је већ дуго на чекању, одбијен је у Дому народа у мају 2022. године. GRECO је гледишта како се нацрт новог Закона треба приоритетно усвојити. На крају, усвојена је и комуникацијска стратегија за правосуђе.

У погледу недовољног општег напретка у провођењу GRECO -вих препорука након Привременог извјештаја о усклађености, закључује се да је веома низак ниво усклађености са препорукама и даље „глобално незадовољавајући”.

GRECO позива и предсједавајућег Статутарног одбора да Сталном представнику БиХ при Савјету Европе упути писмо, којим би му се скренула пажња на неусклађеност са релевантним препорукама те исказала потреба да се што прије предузму одлучни кораци ка постизању опипљивог напретка.

На крају, GRECO позива власти Босне и Херцеговине да чим прије одобре објављивање овог извјештаја, да га преведу на национални језик те да његов превод учине доступним јавности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана