Савjет Европе позива Бугарску да не усваја закон о геј пропаганди

Танјуг
Савjет Европе позива Бугарску да не усваја закон о геј пропаганди

СТРАЗБУР - Комесар Савjета Европе за људска права Мајкл О'Флаерти позвао је бугарског председника Румена Радева да не потписује закон о забрани такозване "геј пропаганде" у школама.

Како преноси портал Европска истина О'Флаерти је изразио "дубоку забринутост" због закона који је усвојио бугарски парламент о забрани такозване ЛГБТИ пропаганде у школама.

"Позивам бугарског председника Радева да не потписује тај закон. Власти се морају борити против дискриминације и непријатељске реторике према ЛГБТИ заједници, посебно уочи избора", поручио је додао је О'Флаерти.

Парламент Бугарске је 7. августа одобрио нацрт спорног закона на иницијативу проруске партије Ренесанса, коју су подржале и неке проевропске странке.

Одобрени прописи забрањују да се у школама спроводи "промовисање, популаризација и подршка идејама и ставовима који се односе на нетрадиционалну сексуалну оријентацију или сексуалну идентификацију која је другачија од биолошке".

Европска комисија је, на фону усвајања нацрта закона о забрани геј пропаганде у бугарским школама, подсетила да се ЕУ залаже за борбу против дискриминације.

У ЕУ је сличну борбу против ЛГБТ пропаганде најавио и мађарски премијер Виктор Орбан, због чега је ушао у оштар сукоб са Бриселом. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана