Савић: Српски има статус националног и наднационалног језика

СРНА
Савић: Српски има статус националног и наднационалног језика

БАЊАЛУКА - Српски језик својим вишевјековним постојањем и дугом традицијом обезбиједио је статус националног и наднационалног језика на овим просторима, својим књижевним достигнућима прибавио је регионалну и свјетску славу, а стабилним и функционалним системом служи милионима људи, изјавила је Срни предсједник Удружења лектора Републике Српске Александра Савић.

"Српски језик изграђен је око светосавске, доситејевске и вуковске вертикале, док његову хоризонталу чине давнашњи и данашњи говорници из различитих крајева у којима наш народ живи или које је традиционално настањивао", истакла је Савићева уочи Међународног дана матерњег језика.

Она је указала да се тог дана слави српски језик, промовишу култура и насљеђе, а то је и прилика за сјећање на људе и догађаје који су значајни за српски идентитет.

"Осим важности језика у образовању, јавном животу и духовном и материјалном уздизању појединаца, група и народа, на данашњи дан помињемо и неопходност вишејезичности, мултикултуралности и уважавања међу народима", навела је Савићева.

Према њеним ријечима, не постоји бојазан да би српски језик могао нестати или поклекнути пред изазовима модерног доба, али, нажалост, понекад се јавља сумња у намјере које појединци и одређене групе показују према свом језику.

"Основни постулат од којег треба да пођемо јесте да језик није ни алат, ни средство, ни обавеза, ни привилегија, већ да је иманентан човјеку, садржан је у самом нашем бићу, ми га познајемо, волимо и његујемо, не зато што нам се то извана намеће него зато што је језик наша основна потреба", оцијенила је Савићева.

Ако се пође од таквог односа према језику, нагласила је она, биће сачуван. "Отуд и назив матерњи јер се вјерује да самим рођењем и у првим данима свог постојања дијете усваја језик своје непосредне - сигурне, брижне и познате околине", указала је Савићева.

Она је поменула ревносне учитеље, наставнике и професоре који својим ученицима сваким даном усађују љубав према језику и који су у правом смислу најзаслужнији за култивисање младог бића, те указала на то да се на Дан матерњег језика не смије заборавити њихов положај и улога у очувању језика.

Савићева је подсјетила и на институције чији је задатак да омогуће да се језик несметано користи у свим видовима јавне комуникације.

"Нажалост, наш језик је прошао тежак пут на овим просторима и био је деценијама забрањиван, угњетаван и преобликован. Данас је то прошлост, али и важна лекција - и кад је све друго онемогућено, језик је мост међу појединцима, групама и народима", поручила је Савићева.

Унеско је 1999. године прогласио 21. фебруар Међународним даном матерњег језика. Генерална скупштина УН признала је резолуцијом овај празник и одредила 2008. за међународну годину језика. Међународни дан матерњег језика обиљежава се с циљем промоције језичке и културне разноликости, те вишејезичности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана