Савез Срба из региона: Обавеза свих да се сјећају 43 српске жртве из села Јабука

Срна
Савез Срба из региона: Обавеза свих да се сјећају 43 српске жртве из села Јабука

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је данас да је обавеза свих да се увијек сећају 43 српске жртве из фочанског села Јабука које су страдале у зору 23. јула 1992. године, као и да говоре о њима.

Прије 31 годину припадници Армије БиХ из Горажда су на звјерски начин убили 43 мјештана из села Јабука код Фоче, што је било прво масовно страдање фочанских Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату, подсјећа се у саопштењу Савеза Срба из региона.

Додаје се да су међу страдалима дјечак од 13 година, слијепа старица и многи други цивили, као и да је запаљено и уништено 18 српских села на подручју од Стоца до Јахорине и да је православни храм Преображења Господњег миниран и срушен до темеља, а обновљен 2005. године прилозима верника.

Линта истиче да ни послије 31 годину Тужилаштво БиХ није подигло оптужницу за масовни злочин у Јабуци.

Ријеч је о једном од бројних доказа да нема правде за српске жртве пред инситуцијама БиХ, а да правосуђе БиХ није независно и непристрасно, већ је у функцији бошњачке ратне политике, навео је Линта.

Нагласио је да је циљ правосуђа у Сарајеву да се оправда лажни наратив да су Срби агресори и злочинци, а Бошњаци ослободиоци и жртве.

„Без утврђивања истине о карактеру рата, процесуирања одговорних за злочине и поштовања свих жртава није могуће успостављање повјерења и помирење у БиХ“, указује се у саопштењу.


 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана