Сатлер: Тренутак је да БиХ крене напријед на путу ка чланству

Срна
Сатлер: Тренутак је да БиХ крене напријед на путу ка чланству

САРАЈЕВО - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер изјавио је данас да су званичници ЕУ више пута истакли да је БиХ мјесто у ЕУ и да се данас у Бриселу 27 комесара сагласило да је ово тренутак да БиХ крене напријед на свом путу ка чланству.

Сатлер је истакао да је за давање препоруке напредак који је остварен у протекле три и по године, од објављивања мишљења Европске комисије, а да је препорука одраз геополитичких прилика у свијету, тако да је потребно јединство у Европи.

Он је навео да је документ са препоруком да се БиХ додијели статус земље кандидата за чланство у ЕУ, без додатних услова, важан дан за земљу и њене грађане.

"Искористио бих прилику да честитам грађанима БиХ који су то заслужили и којима припадају највеће заслуге за ово", рекао је Сатлер на конференцији за новинаре у Сарајеву након што је предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији уручио овај документ, те Извјештај Европске комисије о напретку БиХ за протеклу годину.

Сатлер је рекао да постоје очекивања која се односе на даљи рад на важним питањима и областима као што су владавина права, борба против корупције и организованог криминала, рад на основним правима.

Он је додао да се то односи и на наставак рада на питањима испуњавања 14 кључних приоритета, који овим неће нестати.

Сатлер је указао на потребу да БиХ усвоји закон о сукобу интереса, закон о судовима, измјене и допуне закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, те друге прописе који су пред Савјетом министара, као што су унапређење сарадње са Европолом.

"Ово је дио задаће за одлазеће структуре, али и за долазећу власт у БиХ, на свим нивоима", рекао је Сатлер и позвао на убрзан процес формирања власти у БиХ, односно Савјет министара.

Говорећи о Извјештају Европске комисије, Сатлер је рекао да се у њему налазе и позитивни и негативни налази, као и да није превише помака забиљежено у протеклој години из разумљивих разлога, јер је највећим дијелом БиХ био под блокадама.

Он је нагласио да није било испуњења захтјева политичких и економских критеријума, а није било помака ни на пријеко потребним економско-социјалним реформама, али јесте било искорака наводећи примјер састанка у Бриселу на највећем нивоу, на ком је обезбјеђено опредјељење домаћих лидера за даљи рад и активности.

Сатлер је подсјетио да је Парламентарна скупштина БиХ усвојила Закон о јавним набавкама БиХ, да је дошло до наставка дијалога у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, побољшања у управљању миграцијама, значајнији степен усклађивања са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ, као и да је одређен напредак забиљежен у реформи јавне управе, те другим областима.

Према његовим ријечима, у овом извјештају је наведено и да у протекле четири године није формирана Влада Федерације БиХ, да је претходни сазив радио у техничком мандату, као и да је јасно критикован непотпун састав Уставног суда са само пет судија, немогућност успостављања савјета за витални и национални интерес.

Европска комисија предложила је Европском савјету да додијели БиХ статус кандидата за учлањење у ЕУ, под условом да БиХ испуни осам одређених услова, наводи се у дијелу документа који је на свом "Твитер" налогу објавио европски посланик Тис Ротен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана