Сатлер: Сачекати и званичну одлуку шефова земаља чланица ЕУ

Срна
Сатлер: Сачекати и званичну одлуку шефова земаља чланица ЕУ

САРАЈЕВО - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер изјавио је данас да је, и поред добрих повратних информација након сједнице Савјета за опште послове ЕУ на којој је предложено да БиХ буде додијељен кандидатски статус, потребно сачекати званичну одлуку шефова земаља чланица ЕУ у четвртак, 15. децембра.

Сатлер је подсјетио да је у јуну у Савјету Европе три сата трајала расправа о БиХ, те нагласио да иако су изгледи за добијање кандидатског статуса добри, треба сачекати четвртак и коначну одлуку.

"У овом тренутку било би мудро да се не проглашава побједа док не добијемо и посљедњу битку", рекао је Сатлер новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да би добијање кандидатског статуса био велики искорак за БиХ, те да би то требала да буде порука новоизабраним властима да раде на испуњавању потребних услова.

"Али, након додјеле кандидатског статуса, већ наредни дан морамо видјети конкретне активности", истакао је Сатлер.

Он је рекао да са кандидатским статусом не долазе финансијска средства, јер су она већ доступна у БиХ из неколико извора.

"Након пандемије /вируса корона/ осигурали смо пакет подршке од 70 милиона евра за најугроженија домаћинства и привреду", подсјетио је Сатлер и додао да ће кандидатски статус бити и сигнал инвеститорима који ће жељети да улажу у БиХ.

Министри из Савјета ЕУ за опште послове постигли су данас договор да БиХ треба формално да постане кандидат за придруживање европском блоку, у препоруци коју лидери Уније треба да усвоје у четвртак, 15. децембра.

БиХ ће се придружити осталим земљама кандидатима - Албанији, Молдавији, Сјеверној Македонији, Црној Гори, Србији, Турској и Украјини - у просецу придруживања који може да траје годинама и који обухвата комплексне преговоре о усклађивању локалних закона са законодавством ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана