Сатлер: Ова седмица је шанса за БиХ

ГС
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Ако БиХ добије кандидатски статус на састанку европских лидера, то ће бити зато да се пошаље прави сигнал грађанима, а не зато што су политичари нешто урадили, изјавио је шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

Сатлер је поручио да је "постигнут мали напредак у реформама, као и да политичари у БиХ треба да покажу европским политичарима да су спремни да спроведу реформе".

На питање како је Украјина добила кандидатски статус, а БиХ није, Сатлер је рекао да је "БиХ аплицирала за чланство прије седам година, постављени су услови, а учињено је мало".

- Истовремено, добили смо више писама од Словеније, Хрватске које желе да се помогне БиХ. То је и мој посао да заговарам за БиХ. Кандидатски статус би био сигнал становништву, не награда политичарима - нагласио је Сатлер.

Сатлер је подсјетио да ће ове седмице бити одржан важан састанак 27 чланица ЕУ и министара, а тема ће бити БиХ.

- Ова седмица је шанса за БиХ. Једно је тражење кандидатског статуса, а сасвим друго шта ви нудите ЕУ. Било је неког напретка, али недовољно. Порука политичарима је да искористе вријеме до избора. Надам се позитивним вијестима из Брисела - рекао је Сатл који данас борави у Бањалуци гдје је посјетио царинску лабораторију Управе за индиректно опорезивање БиХ.

У Бањалуци је отворио поставку "Мали сајам великих могућности" којом Делегација ЕУ жели промосирати подршку приватном сектору и економском развоју БиХ. Ради се о поставци на отвореном која представља 15 успјешних компанија из БиХ чије је пословање подржано средствима ЕУ.

Шеф делегације ЕУ посјетио је УИО БИХ јер та установа у складу са захтјевима сЕУ проводи модернизацију и унапређење рада. УИО-у је испоручено преко 1.000 нових лаптопа и друге информатичке опреме, а додатно је испоручена и лабораторијска опрема за царину. Укупна вриједност набавки износи 2,3 милиона евра.

Директор УИО  БиХ Миро Џакула казао је да он није за идеју Отвореног Балкана, иако постоје размишљања о таквој идеји. Додао је да је Европска комисија за граничне прелазе у БиХ уложила 35 милиона евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана