Сатлер: Од марта у БиХ није било помака на европском путу

Танјуг
Сатлер: Од марта у БиХ није било помака на европском путу

САРАЈЕВО - Шеф Делегације Европске уније у БиХ Јохан Сатлер, који завршава мандат у Сарајеву, позвао је данас власти у БиХ да у наредном периоду направе искорак на европском путу, који, како је рекао, није направљен од марта ове године.

Сатлер је новинарима рекао да је током његовог мандата БиХ направила одређене помаке на европском путу, ка пуноправном чланству.

-Кандидатски статус из 2022. године, и одлука да се отворе преговори у марту ове године. То значи да сте сада у истом вагону са сусједним земљама – Србијом, Црном Гором, Албанијом, Сјеверном Македонијом, и то је сјајно јер сте коначно ухватили корак с њима, ваш народ је дуго чекао, посебно овај задњи корак о покретању преговора значи побједу за народ -нагласио је Сатлер, који ће службовање наставити у Црној Гори.

Додао је да су поред великих питања у сјенци често остајале мање ствари, а које су показале да је Босна и Херцеговина већ дио европске породице – од приступања ЕУ Механизму за цивилну заштиту, што омогућава БиХ да даје и прима помоћ током природних катастрофа, до постизања протока информација са Европолом.

Ипак, нагласио је Сатлер, довољно је реалан да каже да све није сјајно, те да постоје и проблеми.

-Након одлуке Европског савјета у марту, нисмо видјели прави помак на реформском путу, нисмо видјели законе који су потребни за наредне кораке, и нажалост постоји неколико ствари које недостају у смислу усаглашавања Плана раста - истакао је Сатлер, пренијела је сарајевска Н1 ТВ.

Позвао је власти да, у циљу испуњавања услова, у сусрет одржавања прве међувладине конференције, направе неопходне кораке и усвоје четири преостала реформска закона и усагласе преговарачки тим за преговоре са ЕУ, како би земља наставила да напредује на европском путу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана