Сатлер: Кандидатски статус БиХ за ЕУ је велико признање

ГС
Foto: Аваз

МОСТАР- Шеф Делегације ЕУ у Сарајеву Јохан Сатлер изјавио је данас у Мостару да је додjељивање кандидатског статуса за чланство у ЕУ велико је признање Босни и Херцеговини, али и јасан сигнал грађанима да у овој земљи треба остајати, инвестирати и оснивати породицу.

Он је на Филозофском факултету Универзитета у Мостару студентима одржао предавање на тему “Кандидатски статус БиХ”.

“То је значајан и велик тренутак који сам по себи представља признање, али с друге стране и задатак за нове сазиве на европском путу”, рекао је Сатлер и истакао да је БиХ на добром путу.
 

То је, казао је, итекако јасан сигнал да у овој земљи треба остајати, инвестирати, али и да је ово мjесто у којем можете засновати своје породицe.
 

“Што се тиче ових неких материјалних, финансијских аспеката, већ постоје значајна средства која су доступна и која се користе, али исто тако и она која су остала неискоришћена, било да је рijеч о неодлучности власти или непостизању сагласности”, рекао је Сатлер, пренијела је Фена.

Као примјер какве Босне и Херцеговина бенефите има од Европске уније, Сатлер је навео примјер енергетског пакета помоћи који је ЕУ осигурала у вриједности од 70 милиона евра.
 

“Циљ овог пакета је помоћи управо оним најсиромашнијим домаћинствима и најугроженијим категоријама друштва у суочавању са значајним порастом цијена енергената, тако да, што се тиче финансијске помоћи, она је постојала, постоји и наставиће постојати и у будућности”, навео је шеф мисије ЕУ у Сарајеву.
 

На путу за пуноправно чланство наредна фаза за Босну и Херцеговину је отварање преговора.
 

“На основу петнаестогодишњег искуства земаља регије, од тренутка кандидатског статуса до наредне фазе потребно је неке три до четири године под условом да власти испуњавају своје задатке, а наредна фаза је отварање преговора. Да се то догоди требаће нам много више напора и фокуса него што је то раније био случај, а то је у суштини оних 14 кључних приоритета”, навео је Сатлер.
 

Додао је да су се у протекле две године остварили одређени резултати када је у питању пут БиХ према ЕУ-у.
 

“Јутрос сам имао прилику да се састанам са градоначелником и председавајућим Градског вијећа Мостара, а у порукама са састанка истакнуто је да су претходне двије године заиста показале како резултати неће изостати када се усмјерите на оно што је изводиво”, рекао је Сатлер и истакао:

“Јасно ми је да су се у протеклом периоду ствари помакле напријед, покретале, и још увијек је то питање које треба рјешавати, али резултати свакако остају. Надам се да ће мостарски тим у 'другом полувремену' наставити радити у интересу грађана и на обезбјеђивању оне перспективе коју грађани итекако жељно очекују”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана