Сатлер: Извршење одлука Уставног суда битно за процес европских интеграција

Срна
Сатлер: Извршење одлука Уставног суда битно за процес европских интеграција

ЈАХОРИНА - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер изјавио је данас на Јахорини да је питање извршења одлука Уставног суда БиХ важно за процес европских интеграција.

-У било ком демократском друштву морате имати једног коначног арбитра, а то нису ни политичари, ни извршна ни законодавна власт, већ правосуђе - рекао је Сатлер у обраћању новинарима пред почетак дводневне конференције о извршењу одлука Уставног суда БиХ коју је на Јахорини организовао овај суд.

Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ је највиши суд у БиХ и зато је неопходно да се његове одлуке поштују и извршавају, јер њихово спровођење, односно неспровођење, има импликације по цијело друштво.

Сатлер је нагласио да је извршење судских одлука поготово важно за земље које теже чланству у ЕУ.

-Из тог разлога није случајност да се један од 14 кључних приоритета, приоритет четири, бави питањем правосуђа, односно Уставног суда и извршења његових одлука - рекао је Сатлер, који очекује да ће конференција за резултат имати конкретне приједлоге за повећање стопе извршења одлука Уставног суда.

Сатлер је навео да се 16-17 одлука Уставног суда које нису извршене, а односе се на оцјену уставности, тичу законодавних тијела на свим нивоима, и то шест-седам је из надлежности Парламентарне скупштине, дио је из надлежности Парламента ФБиХ и један предмет који се тиче концесија у надлежности је Народне скупштине Републике Српске.

Када је у ријеч о спровођењу, односно неспровођењу одлука Уставног суда БиХ, Сатлер је оцијенио да се “све своди на политичку вољу и међусобна политичка препуцавања”.

Упитан о будућности страних судија у Уставном суду БиХ и за реализацију 14 приоритета у контексту европских интеграција, Сатлер је рекао да је жеља ЕУ да види јачање суверенитета БиХ.

-То по себи подразумијева и гашење ОХР-а и одлазак међународних судија из Уставног суда, али то је нешто о чему треба говорити дугорочно. Морамо видјети самосталност у доношењу одлука, а то је процес који се неће десити преко ноћи, поготово у оваквим околностима - сматра Сатлер.

Према његовим ријечима, у процесу интеграције БиХ у ЕУ средњорочно се тежи смањењу међународне супервизије.

Шеф Делегације ЕУ подсјетио је да је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен недавно указала на потребу снажније интеграције западног Балкана у европски простор ЕУ и снажније регионалне интеграције, али и на унапређење владавине права, владавине правосуђа, борбе против организованог криминала и помоћи ЕУ у том смислу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана