Сатлер: Брисел нема план “Б” за БиХ

Срна
Foto: Твитер

МОСТАР - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је данас у Мостару да ЕУ врло мало тога може урадити без снажног ангажмана надлежних домаћих институција, те истакао да Брисел нема плана “Б” за БиХ.

Сатлер је разговарао са представницима Херцеговачко-неретванског кантона о предстојећем самиту ЕУ и земаља западног Балкана на којем ће бити ријечи и о додатним средствима финансијско-материјалне подршке за БиХ.

Он је напоменуо да се нови програм за Балкан зове План за раст и развој у укупном износу од шест милијарди евра предвиђених за регион.

Сатлер је навео да је данас било говора о надлежностима кантона и колико кантони могу допринијети у тој укупној слици.

“Разговарали смо о привреди, о потенцијалима, о томе колико ресурса ова регија посједује који је постављају у позицију да може бити супер кантон, посебно када је ријеч о зеленој енергији”,нбсп;изјавио је Сатлер новинарима.

Он је нагласио да је ЕУ највећи инвеститор у БиХ и њен највећи трговински партнер, те подсјетио и да је у току исплата средстава из фондова ЕУ за угрожена домаћинства.

“Дио тих средстава намијењен је и за повећање енергетске еФикасности малим и средњим предузећима, али и домаћинствима. Гради се и коридор ' Пет це' који, такође, има велики значај и у овом кантону. Све ово је показатељ да за БиХ нема плана 'Б'”, навео је Сатлер.

Он је додао да је, осим привредних потенцијала, за ЕУ важна повезаност, и то не само путем коридора “Пет це”.

“Аеродром Мостар је још потенцијал који се не користи у довољној мјери. Ако, с једне стране, погледате број посјета Мостару и Међугорју, виђећете да то није ни изблиза искориштено. С тим у вези смо пружили савјет, али и финансијска средства за студију изводљивости. ЕУ није само пуко тржиште, већ и унија вриједности”, казао је Сатлер.

Сатлер је у Мостару разговарао са предсједавајућим Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона ДЖафером Алићем, потпредсједницима Томиславом Мартиновићем и Весном Сараџић, те премијером Маријом Бухач, министрима и посланицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана