Сатлер: БиХ не може приуштити вишегодишње блокаде

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

САРАЈЕВО - Власти на нивоу БиХ формиране су у рекордном року, а тај замах се мора одржати у Федерацији БиХ и кантонима, изјавио је данас шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, уз поруку да су овој земљи потребне функционалне власти и да не може приуштити вишегодишње блокаде.

 

-Са новим члановима Предсједништва БиХ сам се сусрео одмах након преузимања дужности, а протеклих седмица упознао сам и нове чланове Савјета министара. Такође сам пратио највише званичнике ЕУ на састанцима са њиховим колегама из БиХ. На сваком састанку смо наглашавали поруку да је напредак на европском путу могућ. Прилика се мора искористити - навео је Сатлер.

Према његовим ријечима, од избора у октобру прошле године и додјеле кандидатског статуса БиХ за чланство у ЕУ у децембру, примјетна је промјена у односу на европски пут земље.

-Напредак ка чланству у ЕУ је окосница програма нове коалиције. Од њих очекујемо да испуне ову обавезу. Очекивање да ће земља хитно остварити напредак у осам реформских области, као и да ће наставити напредовати у рјешавању 14 кључних приоритета, експлицитно је наглашено приликом додјеле кандидатског статуса БиХ - навео је европски дипломата у свом блогу.

Он је најавио да ће у наредних неколико седмица путовати широм БиХ да би се састао са властима на различитим нивоима и поновио ове поруке.

-Ове седмице ћу бити у Зеници и Бањалуци, а у наредним седмицама планирам путовати у Тузлу, Брчко, Мостар, Бихаћ и планирати још путовања у циљу разговора с властима у наредним мјесецима. Европски пут је стратешки циљ који уједињује цијелу БиХ, а посљедично изискује ангажман цијеле земље - оцијенио је Сатлер.

Напор за напредак на европском путу, додао је Сатлер, не треба препустити само властима.

-Једнако тако захтијева и ангажман грађана. Њима желим нагласити да је БиХ увијек у срцу Европе. ЕУ је најзначајнији свјетски мировни пројекат и искрено би ме веселило да БиХ јача своју стабилност и просперитет кроз одлучне кораке у правцу чланства у ЕУ - закључио је Сатлер и подсјетио да је у овој земљи све могуће када се људи на то усмјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана