Састав савјета РАК-а споран за опозицију

Срна
Foto: Klix.ba

САРАЈЕВО - Опозициони посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ сматрају да приједлог Савјета министара за именовање Савјета Регулаторне агенције за комуникације (РАК) није у складу са законом и да треба бити коригован.

Посебну реакцију изазвао је приједлог да у Савјет РАК-а буде именован Вјекослав Черкез, за којег је речено да је запослен у „ХТ Еронету”.

Шемсудин Мехмедовић затражио је да се одгоди изјашњавање како би Савјет министара доставио нови приједлог умјесто Черкеза, тражећи при том да то буде Бошњак како би се испоштовала национална заступљеност у институцијама БиХ.

„Недопустиво је да неко буде истовремено и члан регулатора и институције која је предмет регулације, ради се о сукобу интереса”, оцијенио је Јасмин Емрић.

Овај став дијели и Младен Босић (СДС), који сматра да није само Черкез упитан са становишта испуњавања услова постављених конкусом.

Члан ад хок комисије за избор чланова Савјета РАК-а и посланик СДП-а Јасмин Имамовић рекао је да је на конкурс пристигло 30-ак пријава и да је задатак Комисије био да бодује пријављене и да првих 14 имена достави Савјету министара, који ће од тог броја предложити седам.

Према његовим ријечима, Комисија је на основу редослиједа бодова сачинила листу са по четири Бошњака, Србина и Хрвата и два из реда осталих.

“Из разматрања су биле искључене пријаве које нису биле комплетне”, рекао је Имамовић и оцијенио да је Савјет миинистара требало да провјери да ли је неко од кандидата са листе у сукобу интереса како овакав приједлог не би био предмет спора у Представничком дому.

Предраг Кожул из ХДЗ-а БиХ сматра да Черкез ни по чему није споран и да се ради о стручњаку из области којом треба да се бави Савјет РАК-а.

О приједлогу за иненовање Горана Орашанина за представника академске заједнице у Комисију за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције није било расправе.

Заинтересованих посланика за дискусију није било ни за расправу за давање сагласности за ратификацију Међународног споразума између БиХ и ЕУ о учешћу БиХ у програму „Грађани, једнакост, права и вриједности”.

Босић је током расправе о давању сагласности за ратификацију Споразума о гранту Повјереничког фонда

за Пројекат јачања приправности и реаговања на ванредне ситуације између БиХ и Међународне банке за обнову и развој указао да Брчко дистрикт овим споразумом не добија грант средства.

“Брчко дистрикт је мали саставни дио БиХ које има одвојено здравство и неприхатљво је да се на овај начин третира дио грађана”, рекао је Босић те затражио повлачење приједлога овог споразума јер је ријеч о питању уважавања свих грађана на територији БиХ.

Овим је ицрпљена расправа о свим тачкама дневног реда, након чега ће услиједити гласање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана