Састав комисије важнији од јефтиније хране

Маријана Миљић Бјеловук
Састав комисије важнији од јефтиније хране

БАЊАЛУКА - Заједничка комисија оба дома Парламента БиХ за усаглашавање измјена Закона о ПДВ-у, који би требало да донесе нижу стопу пореза на храну, ни скоро мјесец откако је договорена није формирана, а све је запело на именовању чланова тога тијела из Српске.

Наиме, на посљедњој сједници Представничког дома била су два приједлога за именовање чланова те комисије, али ниједан није прошао.

Први је био приједлог Колегијума Представничког дома да у саставу комисије буду Сњежана Новаковић Бурсаћ (СНСД), Предраг Кожул (ХДЗ) и Шемсудин Дедић (СДА), а други посланика ПДП-а Бранислава Бореновића који је тражио да умјесто Новаковић Бурсаћ буде Мирко Шаровић (СДС) као предлагач поменутог закона. Међутим, за први приједлог није било опште, а за други ентитетске већине.

Након тога, листа на којој је Шаровић упућена је на усаглашавање колегијуму Представничког дома.

Сједница колегијума заказана је за сутра, али на предложеном дневном реду није наведена одлука о именовању чланова заједничке комисије.

- То је све застало у процедури и то због спора између колега из Српске ко ће бити у тој комисији, односно да ли ће бити Новаковић Бурсаћ или Шаровић. Комисије нема, тако да не могу рећи ни када ће се састати, ни шта ће радити - казао је “Гласу Српске” Кожул.

Нагласио је да ће још једна сједница Представничког дома бити одржана у овом мјесецу, те да је могуће да се та тачка поново нађе на дневном реду пред посланицима.

Економисти поручују да је поражавајућа чињеница да политичари не могу да се договоре ко ће бити члан једне комисије.

- Мислим да ту ни припадност било којој страни, странци или било чему није битна, колико је важно да то буде ефикасно и стручно, односно да се нађе рјешење које ће помоћи свима, у првом реду грађанима. То је доказ да се ми налазимо у политичком муљу и блату који обичан живот, економију, спорт и културу доводи у позицију да сва та подручја нису битна, а да је најбитнији тај политички рејтинг - казао је “Гласу Српске” економиста Александар Љубоја и подвукао да је апсурдно на чему је запео закон који треба да омогући јефтинију храну.

Дом народа Парламента БиХ је половином јуна усвојио измјене Закона о ПДВ-у које предвиђају нижу стопу пореза од пет одсто на храну, али и амандман Душанке Мајкић из СНСД-а. Амандман предвиђа нулту стопу ПДВ-а на основне животне намирнице, како је то затражила закључком Народна скупштина Републике Српске, умјесто оне од пет одсто која је, као приједлог СДС-а, усвојена у марту у Представничком дому.

С обзиром на то да су усвојене у различитом тексту, измјене морају ићи на усаглашавање. На истој сједници су у комисију из Дома народа именовани Мајкићева, Амир Фазлић (СДА) и Лидија Брадара (ХДЗ).

Рекордна инфлација

Док се политичари у БиХ не могу договорити ни о саставу комисије која треба да усагласи измјене Закона о ПДВ-у, инфлација која хара тањи ионако осиромашене кућне буџете. Да је тако, потврђују и подаци Агенције за статистику БиХ према којима је инфлација у земљи у мају достигла 14,4 одсто, што је историјски рекорд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана