Састанак Фискалног савјета БиХ и ММФ: Кључни изазови су растућа инфлација и енергетска криза

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Представници Фискалног савјета БиХ и Међународног монетарног фонда /ММФ/ данас су заједнички закључили да су два кључна изазова за наредни период како обуздати растућу инфлацију и како се суочити са надолазећом енергетском кризом.

Чланови Фискалног савјета су на састанку у Сарајеву упознали представнике ММФ-а о политикама и мјерама које су у овој години спроводили као одговор на растућу инфлацију, а које су се у највећој мјери односиле на повећање буџетских давања свим категоријама становништва, с циљем очувања достигнутог нивоа животног стандарда, саопштено је из Савјета министара.

Представници ММФ-а су јасно указали да нису за смањење пореских оптерећења, али су спремни да подрже власти у спровођењу циљаних социјалних мјера подршке појединим категоријама становништва, а посебан интерес исказали су за политике ублажавања климатских промјена и прилагођавања, које планирају спроводити власти у БиХ.

Они су жељели да чују од чланова Фискалног савјета какве су процјене економске ситуације у БиХ и у окружењу, те које су финансијске потребе БиХ у 2023. години.

Данашњим састанком предсједавао је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, а присуствовали су и премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадил Новалић, министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић, замјеник генералног директора ММФ-а Бо Ли, те директор европског одјељења ММФ-а Алфред Камер. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана