Састали се хрватски амбасадор у БиХ и потредсједник Републике Српске из реда хрватског народа

Г.С.
Састали се хрватски амбасадор у БиХ и потредсједник Републике Српске из реда хрватског народа

БАЊАЛУКА - Хрватски амбасадор у БиХ, Иван Саболић, и генерални конзул у Бањауци, Зоран Пиличић разговарали су данас с новоизабраним потпредсједником Републике Српске из реда хрватског народа Давором Прањићем о укупном стању у БиХ, а посебно о статусу Хрвата у Српској.

Како се наводи у саопштењу из Прањићеве канцеларије, Прањић и хрватске дипломате у БиХ разговарали су о свим темама битним за међудржавне односе те о питањима одрживог развоја и повратка прогнаних и избјеглих особа.

Изразили су очекивање како ће процес успоставе власти на свим нивоима бити довршен што прије како би се могло наставити с развојним пројектима и активностима важнима за европски пут БиХ. 

Прањић је амбасадору Саболићу и конзулу Пиличићу захвалио на дјеловању и подршци у учвршћивању сарадње Хрватске и БиХ и бољој повезаности хрватског народа.

Потпредсједници Републике Српске имају крајње ограничене овласти

Прањић, који је уједно предсједник бањалучког одбора ХДЗ-а БиХ, изабран је за потпредсједника Српске из реда Хрвата на изборима 2. октобра, на којима је за њега гласало 1.966 бирача па је с нешто више од стотину гласова предности побиједио независног кандидата за ту дужност, Ивана Бегића.

Други потпредсједник Српске је из реда Бошњака и на тој је позицији сада Ћамил Дураковић, који је изабран као независни кандидат. Потредсједници  имају крајње ограничене власти, а сва стварна моћ у рукама је предсједника ентитета, преноси "index".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана