Саши Лукићу замјенски мандат у Дому народа Парламента ФБиХ

Срна
Саши Лукићу замјенски мандат у Дому народа Парламента ФБиХ

САРАЈЕВО- Централна изборна комисија (ЦИК) додијелила је данас мандат у Дому народа Парламента ФБиХ из реда српског народа Саши Лукићу (СДА), који ће замијенити Игора Стојановића (СДП), изабраног за потпредсједника ФБиХ.

Против доношења ове одлуке био је члан ЦИК-а Владо Рогић, који је сматрао да је мандат требало да буде додијељен некоме са листе српског народа из Ливањског кантона, а не из Скупштине Кантона Сарајево.

Рогић је образложио да је ЦИК већ једном додијелио мандат у Дому народа Парламента ФБиХ по критеријуму највећег броја становника конститутивног народа.

У овом случају, истакао је Рогић, мандат је требало додијелити по критеријуму највећег броја освојених гласова једног од кандидата са листе конститутивног народа у ФБиХ.

-На тај начин би био додијељен некоме са листе српског народа из Ливањског кантона и зато не могу подржати овакву одлуку - рекао је Рогић током расправе о овој тачки дневног реда.

Рогић је истакао да овај случај показује мане Изборног закона, који је превазиђен, те оцијенио да треба донијети нови - по којем ће бити таксативно наведено коме се у овом случају додјељује мандат.

-Имамо ситуацију да ЦИК има дискреционо право да додијели мандат, а то се може радити само на темељу Изборног закона БиХ. Ово није једина празнина коју имамо у Изборном закону -  навео је Рогић.

Он је указао да на ову одлуку ЦИК-а постоји могућност жалбе, оцјењујући да ће бити интересантно како ће у том случају поступити Суд БиХ.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина навела је да је Изборни закон превазиђен и да га треба мијењати, али и да је ЦИК усвојио критеријуме по којима се додјељују замјенски мандати, због чега су чланови Комисије дужни да их примјењују.

-Док су ови критеријуми на снази треба их примјењивати - сматра Прутина.

Члан ЦИК-а Жељко Бакалар сагласан је да је ЦИК дужан да примјењује прописе који су на снази, те нагласио да су они могли бити боље креирани, као и да би требало да буду направљене корекције како би територијална заступљеност делегата била праведнија.

ЦИК је данас прихватио и оставку Дениса Шулића на мандат у Народној Скупштини Републике Српске, те мандат додијелио сљедећем квалификованом кандидату са листе СНСД-а Саши Драгићу.

Осим тога, прихваћена је и оставка Мустафе Ружнића у Скупштини Унско-санског кантона и мандат додијељен Ирми Фаткић, а због смрти градоначелника Живиница Самира Камењаковића најављени су пријевремени избори у овом граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана