Шаровић: Зелено свјетло за кандидатски статус БиХ на основу тренутног стања

Срна
Шаровић: Зелено свјетло за кандидатски статус БиХ на основу тренутног стања

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић рекао је да ће надлежно европско тијело, на основу тренутног стања, процијенити, те дати или не, "зелено свјетло" БиХ за кандидатски статус.

Коментаришући данашње представљање Пакета проширења Европске комисије за ову годину, Шаровић је рекао да постоје ствари која је БиХ добро урадила, али и оне које су у заостатку, као што је реформа правосуђа.

"Најбоља ситуација је када је ријеч о стратегијама на нивоу БиХ", изјавио је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Говорећи о изласку Велике Британије из ЕУ и утицају на привреду БиХ, он је рекао да позиција БиХ неће бити претјерано угрожена јер земља нема превелик обим спољнотрговинске размјене са овом европском државом.

Шаровић је навео да је Велика Британија понудила БиХ склапање билатералног споразума, те да ће се на томе радити.

Говорећи о иницијативи за забрану извоза дрвне сировине из БиХ, како би се помогао развој индустрије намјештаја, Шаровић је рекао да би највјероватније наредног мјесеца требало да буде готова финална верзија одлуке, која ће затим бити упућена Савјету министара.

Он је поновио да постоје скоро идентични захтјеви из Републике Српске и Федерације БиХ о овом питању, као и из комора у БиХ, те нагласио да у обзир морају бити узете и све обавезе које је БиХ преузела у складу са Цефта споразумом, Споразумом о стабилизацији и придруживању, те према Свјетској трговинској организацији.

"Интензивно ћемо радити и ићи ка рјешењу. У овом тренутку не знам какво ће оно бити. Лично имам позитиван однос спрам ове иницијативе, а какав ће бити документ који ће ићи према Савјету министара, одлучиће струка и консултације", истакао је Шаровић.

Када је ријеч о увозу половних аутомобила у БиХ, Шаровић је рекао да Министарство спољне трговине и економских односа ради на припреми одлуке која ће дозволити увоз ових аутомобила, али само оних са стандардом евро пет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана