Шаровић: СДС не подржава Додикову одлуку да не додијели агреман њемачком амбасадору

Г.С.
Шаровић: СДС не подржава Додикову одлуку да не додијели агреман њемачком амбасадору

БАЊАЛУКА - О посебној сједници Народне скупштине коју је затражио српски члан Предсједништва БИХ гледаће се да се јавности каже јасан став, истакао је Мирко Шаровић, посланик СДС-а у Парламентарној скупштини БиХ, на којој ће имати неограничено вријеме за обраћање јавности предсједник Републике и српски члан Предсједништва БиХ.

Шаровић је истакао да је одлука Додика јако лоша, а коју не подржава СДС.

О овој сједници и давању агремана њемачком амбасадору у БиХ Шаровић коментарише:

"Додику се чини да је то добра прилика да промовише досад ту робусну политку у којој он мисли да може да ратује или да се такмичи са Америком, Европском Унијом или Њемачком. Ми сматрамо да ће то нанијети велику штету Републици Српској и њеним грађанима и да ти његови обрачуни и фрустрације не треба да коштају грађане, а коштаће сигурно. Њемачка је најважнији спољно-трговински партнер и  Републици Српској и цијелој БиХ."

"Обим размјене Република Српска са Њемачком има преко милијарду еура на годишњем нивоу, десетине стотина компанија ради, огроман број наших људи ради. Изгубићемо одмах 2000 дозвола за детачмане. Иначе, то додјељује и о томе брине њемачки амбасадор у БиХ, а то значи – то су дозволе које наше компаније добијају за послове у Њемачкој и могу да поведу из Републике Српске 2000 радника и да се они врате у нашу земљу, али рекао бих то је нешто, велика привилегија коју смо добили. Да не кажем о другим посљедицама, визним,  питање уопште путовања у Њемачкој, послова које имају наше компаније,…", појаснио је Шаровић.

"Једна од највећих грешака Додика", додао је Шаровић.

Повући овај потез се граничи са лудилом, рекао је Шаровић.

Иако се се са друге стране, тренутне власти, тврди да је битна заштита Срба, управо сви грађани Српске ће осјетити недостатке и губитке због ове одлуке, додао је Шаровић.

Шаровић је споменуо и да су затражили посебну сједницу на којој ће бити расправљано о буџету на којем сада има више новца због инфлација него што је планирано, те се претпоставља да ће до краја године бити више од 800 милиона КМ вишка новца, те је нагласио да жели да се овај новац врати грађанима тако што ће се из буџета, јер има новца, свим пензионерим исплатити по једна просјечна плата у РС, као и свим запослееним у јавном и приватном сектору.

"Цијели процес у РС је саботиран, тако то не желе да испуне обавезе према грађанима да им помогну. Неке ствари се раде у тајности, продали су соларну електрану у Требињу, која вриједи најмање 100 милиона евра, са тајним уговором, без тендера, да нико не зна, продали су је Мађарима, са удјелом од 70 %", каже Шаровић.

Нагласио је да ће ова зима бити тешка.

"Ми треба да штедимо ако имамо мања електричне енергије и један дио становиништва неће моћи да се грије, али ако имамо, ако имамо вишка, а ви хоћете да извозите, е то је на штету грађана – да продате пет или 10 пута скупље, али да грађани заврну вентиле за гријање. Ја мислим да то није поштено", каже Шаровић.

О спајању гасовода са турским водом Шаровић је рекао да су повучени погрешни потези.

"Сматрао сам да треба да се прикључимо и на турски ток, али и да дамо дозволу за снабдијевање за јужну конекцију, да имамо више извора гаса, јер што имамо више извора сигурније је и биће јефтинији гас за грађане. То је општи интерес. Ја сам упутио то Предсједништву БиХ, Додик је то одбио, сматрао је да треба да користимо само руски гас" – навео је Шаровић.

Истакао је да треба да имамо и три и четири конекције, да не будемо зависни само од једног извора.

"Више извора, то је боље. Јефтинији плин и сигурност снабдијевања. Сада немамо дозволу да се прикључимо на руски ток. Лоша је то политика, морате шире да размишљате, да укључите памет, али те неке ствари ћемо ријешити, ријешиво је, али оваква политика не може да одведе до неког резултата", сумирао је Шаровић.

Како је казао нада се да ће Семберија и цијела Република Српска, Бања Лука посебно, добити плин у што скорије вријеме, тачније већ идуће године уколико буде било прилике.

Појаснио је да је то је оствариво и да имају рјешења.

О пројекту "Отворени Балкан", чији БИХ није још увијек дио, Шаровић је рекао да препрека има, али да је много рађено са регионом.

"Оно што ради Вучић је сјајно, не може бити боље. Онај који каже да је то  лоше, нешто са њим није у реду. Поготово привредници, сви кажу да је то сјајно. И залагао сам се да БиХ са РС буде међу оснивачима, заједно са Србијом, Сјеверном Македонијом и Албанијом, да уђемо, да креирамо све, то је нешто, само у буџете бисмо сваке године преко 200 милиона еура, сви, а да не кажемо о ефикасности , протоку радне снаге, слободама. Нећу да кажем да се ова власт није залагала за то, залагали су се али било је то млако И добили смо отпоре И у другом дијелу, у Федерацији," истакао је Шаровић.

Неслућене су могућности за "Отворени Балкан", каже Шаровић и додао је да ће искористити своје могућности да будемо пуноправни члан овог пројекта за којег је навео да су његове карактеристике слобода кретања, роба и радне  снага и признавање свих документа.

"Роба се не зауставља нигдје, она иде слободно, привредници то посебно воле и много више новца ће да буде у буџетима, зарадиће компаније, значи  биће добро и за радника, али и за буџет РС, И за она у Сарајеву И за буџете градова, сви ће имати много више новца. Имаћемо један простор који је много  либералнији, слободнијји  него сада. Идете свуда са личном картом, ја мислим да је то сјајно", закључио је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана