Шаровић: Информација о попису биће прослијеђена парламенту

Срна
Шаровић: Информација о попису биће прослијеђена парламенту

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да Савјет министара БиХ данас није гласао о информацији о тренутном стању активности на обради резултата пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године, јер је констатовано да она само може да буде прослијеђена парламенту БиХ.

Информацију је на сједници Савјета министара представио директор Агенције за статистику Велимир Јукић.


"Сугерисао сам више пута Јукићу да повуче Одлуку о програму обраде података и данас сам изнио критику Одлуке. Савјет министара није одговоран за ову ситуацију. Одлука није у складу са законом. Рекао сам данас да је најбоље да повуче своју одлуку", рекао је Шаровић новинарима након сједнице.

Он је најавио да ће и даље бити оспоравана ова одлука и додао да се то може учинити пред више институција.

"У потпуности сам сигуран да ће бити покренут тај поступак. Савјет министара не може Одлуку ставити ван снаге, али може доћи до правног оспоравања Одлуке пред правним институцијама - Уставним судом или Судом БиХ", појаснио је он.

Шаровић је подсјетио да је Јукић раније тражио од Савјета министара продужење рока за објављивање резултата пописа, потом дао изјаву у Тужилаштву БиХ у вези са пописом, а након тога је одустао од захтјева према Савјету министара.

"Вршен је притисак на њега током овог процеса, на шта указује да је за неколико дана одустао од захтјева према Савјету министара. Он није имао право да донесе одлуку сам. Ја имам своје мишљење и изражавам сумњу у читав процес, јер је једностраном одлуком нарушен кредибилитет самог пописа", додао је он.

Министар цивилних послова Адил Османовић сматра да није било потребе за сазивањем хитне сједнице Представничког дома, те да је Јукић на сједници потврдио да је одлуку донио искључиво у складу са Законом о попису становништва, у складу са Законом о статистици БиХ и у складу са препорукама ИМО тима.

"Сматрам да је то одређена врста притиска на Агенцију за статистику БиХ и на директора Агенције. Агенција је без било каквих политичких притисака донијела оно што јој је законом прописана процедура, а то је јединствен програм обраде пописа становништва", рекао је Османовић, који је и координатор Централног пописног бироа.

Он је истакао важност потврде Јукића да ће бити испоштован рок за објављивање података пописа становништва у БиХ.

Јукић је данас на сједници Савјета министара БиХ представио информацију о тренутном стању активности на обради резултата пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.

Информација је, према његовим ријечима, садржана на седам страница, а достављено је и неколико десетина страница прилога.

"Оно што је и даље остало интересантно јесте да се оспоравају легитимност и легалност одлуке", рекао је Јукић.

Он је поновио своју тврдњу да је одлука о јединственом програму обраде података, коју је донио без сагласности ентитета, у складу са законима БиХ и међународним стандардима, те да уважава препоруке Међународне посматрачке мисије /ИМО/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана