Сарина мајка: Надам се да ће некоме прорадити савјест да исприча истину о свему (ВИДЕО)

ГС
Сарина мајка: Надам се да ће некоме прорадити савјест да исприча истину о свему (ВИДЕО)

Документарни филм ЦИН "Гдје је Сара?" изазвао је бурне реакције јавности у Босни и Херцеговини.

Мајка Александра Благојевић већ 5 и по година покушава сазнати истину о својој беби за коју су јој у УКЦ РС рекли да је умрла, али тијело није добила нити информације како.

Након информације да постоји мјесто гдје се закопавају бебе које шаље УКЦ, ексхумирани су остаци двије бебе. Осим шока због призора које је видјела, сазнала је да то није њена Сара.

У разговору за Н1, Сарина мама говори о детаљима и одговара на оптужбе УКЦ РС – да је филм урађен “тенденциозно”.

– Ја сам сада смиренија у односу на претходна 2-3 дана, али нисам очекивала толики одјек и такве реакције људи, позитивно сам изненађена. Тај одјек је мени дао вјетар у леђа, изазива у мени радост да знам да имам људе који то разумију и подржавају. Али и даље смо у истом проблему – рекла је Благијевић.

Изразила је наду да ће ОТЈ Бањалука урадити свој посао и да ће добити барем неку информацију.

– За свих тих 5 и по година више је било затворених него отворених врата, више одбијања него добијања корисних информација или сарадње на откривању нестанка, тако рећи, мога дјетета. Искрено се надам, оптимисита сам по природи и сматрам да у тим институцијама има људи који имају дјецу, унучад и имају емаптију. Мислим да се сви заједно требамо држати, да нама то не треба у БиХ. Одзуело ми је превише времена, снаге и новца, почело је утицати на људе у мом окружењу, видјећемо шта ће они радити – додала је.

За оптужбе УКЦ РС каже да је њихово мишљење не интересује, “као што они нису имали слуха за њене проблеме”.

– Одлазила сам тамо, тражила сусрет с директором, покушавала доћи до папирологије, доктора и на крају нам је пријатељ помогао да дођемо да информације да моје име не постоји у систему, да је мој случај закључан и од тога смо кренули – присјетила се.

Наводи како сада немају проблем са двије него са четири бебе јер нико не зна ко су ексхумиране бебе, а ни гдје су бебе Александре и Наташе.

– Била сам присутна на ексхумацији двије бебе, не желим да помишљам шта је у другим гробовима. То су само дијелови бебе. Сада остаје питање чије су то кости. Вољела бих да неко зна нешто о тим гробовима и да заједно поднесемо тужбу. Надала сам се да није моје дијете и ДНК је показала да није – рекла је Сарина мама.

Мјесец дана након порода стигао јој и поклон пакет за породиље са УКЦ.

На питање шта мисли шта се догодило са Саром, одговора:

– Шта је ту могло да се деси, мислим да ће то питање још дуго бити ту. Ја сам на старту мислила да постоји велика вјероватноћа да је дошло до занемаривања јер је код њих фрка нон стоп, постоји вјероватноћа да је добила неки лијек који је можда изазвао контрадиндикације, то је у мојој глави, не мора значити да сам управу, да јој није вода извађена из једњака… Али било који од разлога за мене је заташкавање јер ме нико није обавијестио нити рекао. Не знам одговор на то питање и надам се да ће барем некоме прорадити савјест да исприча истину о свему томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана