Шарићеви криминалци добијали документа у Градишци и Српцу

Небојша Томашевић
Шарићеви криминалци добијали документа у Градишци и Српцу

Бањалука - Окорјели криминалци, међу којима су и чланови клана једног од највећих нарко-босова у Европи Дарка Шарића, долазили су за 3.000 евра до докумената са украденим подацима грађана БиХ, а то су им омогућили ухапшени у међународној акцији "Круна".

Сумирајући детаље акције, која је изведена у понедјељак у БиХ, Хрватској и Словенији, у МУП-у РС су јуче на конференцији за новинаре истакли да су чланови Шарићевог клана документа користили за прелазак граница и скривање од полиције. Појаснили су да су криминалци податке грађана БиХ, неопходне за добијање пасоша или личних карата, незаконито добијали у матичном уреду у Санском Мосту. Потом су им на основу тих података документа издавана у станицама јавне безбједности Градишка и Србац.

Начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а РС Радомир Домузин је казао да је таква документа добило најмање десетак криминалаца, мада тај број није кончан и могао би бити много већи. Домузин је објаснио да су осумњичени крали идентитет грађана који су одселили из БиХ и нису годинама вадили или тражили нова документа.

- Затим су ти подаци коришћени за подношење захтјева за издавање пасоша, личних карата и других докумената која су потом као своја користили разни криминалци. Тако су оригинална документа БиХ с туђим подацима добили криминалци са подручја Хрватске, Словеније, Србије, Бугарске и других земаља. Ријеч је о нарко-дилерима, особама за којима трага Интерпол, осумњиченима за убиство и друга тешка кривична дјела - казао је Домузин.

У акцији "Круна", коју је спровео МУП РС по налогу Тужилаштва БиХ, у понедјељак је у БиХ ухапшено осам особа, три у Хрватској и двије у Словенији. Након саслушања у полицији осумњичени Данијел Бикић, Бобан Пећанац и Станко Граховац предати су у Тужилаштво БиХ, док су остали пуштени да се бране са слободе. У акцији су били ухапшени и Немања Бикић, Миленко Тамбурић, Жељко Ђумић, Мустафа Церић и полицијски службеник Зорица Кнежевић, која је радила на издавању личних докумената у Градишци. Полиција их сумњичи за организовани криминал, фалсификовање исправа, рачунарску превару и недопуштену трговину.

Директор Полиције РС Гојко Васић истакао је да истрагу настављају и послије хапшења.

- Потребно је утврдити ко је од криминалаца добио лична документа са туђим подацима и колико је таквих. Тачне податке нећемо имати можда ни за пола године - рекао је Васић.

Подсјетио је да је полиција Српске и 2004. године имала акцију у којој је разбијена група која је крала туђе идентитете и на основу тих података израђивала лична документа.

- У почетку смо имали податке да је такве документе добило десет особа, да бисмо касније утврдили да је ријеч о 150 људи - подсјетио је Васић.

У акцији "Круна" претресено је више локација укључујући и полицијске станице у Српцу и Градишци. Код осумњичених су, између осталог, пронађени изводи из матичних књига и друга документа на имена Хасан Макаревић те Никола и Стојан Косовац. Под именима ових људи издата су документа криминалцима.

Истрагу у овом случају полиција РС почела је у новембру 2015. године, а током акције остварена је сарадња са Специјалним тужилаштвом Словеније и хрватским УСКОК-ом.

Тужилаштво

Тужилаштво БиХ је саопштило да ће након испитивања ухапшених у акцији "Круна" тужилац поднијети захтјев за одређивање притвора за тројицу осумњичених. Казали су да због заштите истраге не могу откривати њихов идентитет.

- Притвор ће бити предложен због бојазни да ће поновити кривично дјело или утицати на истрагу и свједоке - навело је Тужилаштво БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана