Сарајлије се наоружавају: Помама за оружаним листовима драстично повећана

ГС
Сарајлије се наоружавају: Помама за оружаним листовима драстично повећана

САРАЈЕВО - У Кантону Сарајево у посљедње три године рапидно је порасла потражња за добијањем дозволе за ватрено оружје, односно издавањем оружaног листа.

Закључно са прошлом годином, готово је утростручена потражња за овим “комадом папира”.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево (МУП КС), до којих је дошао портал Радиосарајево.ба, 2019. године физичким лицима издата су 874 одобрења за набавку ватреног оружја и 942 оружна листа.

Интересовање за оружјем почиње са пандемијом, 2020. године, када је физичким лицима издато 1.418 одобрења за набавку ватреног оружја и 1.320 оружних листова, а већ годину касније, ти бројеви износили су 1.638, односно 1.602.

Права помама услиједила је прошле године, када је издато 2.268 одобрења за набавку ватреног оружја и 2.057 оружних листова.

Међутим, овај феномен није био присутан само у Сарајеву, односно у БиХ. Слична ситуација је забиљежена и у Европској унији, па и Америци. У САД је појавом коронавируса порасла потражња за оружјем. Американци су 2020. године објавили да је чак 3,7 милиона грађана предало захтјев за тзв. “позадинском провјером”, односно провјером имају ли право на куповину оружја.

Док нације, попут Американаца, без пола муке набављају оружје, становници БиХ се морају добро “ознојити”. И - платити. Поступак добијања одобрења за набављање ватреног оружја и издавање оружног листа регулисан је у складу са Законом.

Ко може добити дозволу

Оружје из категорије Б се може набављати само на основу одобрења надлежне полицијске управе, а одобрење ће бити издато само у случају испуњења општих и посебних услова.

Општи услови су да има оправдан разлог за набављање оружја, да је лице навршило 21 годину живота, да није правоснажно осуђено за кривично дјело. Изузетак је уколико је осуђен за кривично дјело против безбједности јавног саобраћаја из нехата које за посљедицу има повреду или материјалну штету, односно за кривична дјела у држави чији је држављанин или у којој има пребивалиште или боравиште.

Такође, особа која аплицира, између осталог, мора испуњавати и услов да против њега у БиХ није потврђена оптужница, нити да се води кривична истрага или кривични поступак. Таква особа у посљедње двије године до дана подношења захтјева за издавање одобрења за набављање оружја не смије бити кажњавана за прекршај против јавног реда и мира с обиљежјем насиља.

Наведено је и да не смију постојати друге околности које указују да би оружје могло бити злоупотријебљено, а нарочито - чешће и прекомјерно уживање алкохола, уживање наркотичких средстава или других омамљујућих средстава, дисциплинске повреде прописа о ловству и спортском стрељаштву, као и друге околности које лице чине неподобним за посједовање оружја.

Када се ради о посебним условима, прије свега се мисли да је на здравственом прегледу утврђено да је лице способно за држање и ношење оружја и да располаже техничким знањем за правилно руковање оружјем, те да познаје прописе који се односе на држање, чување и ношење оружја.

Шта каже црна статистика

У БиХ су прошле године почињена 33 убиства, а међу жртвама су и три бебе.

- Надлежна полицијска управа овлаштена је у свако доба провјерити испуњавање законских услова код лица којем је издат оружни лист за набављање, држање и ношење оружја, ако сазна за околности које доводе у сумњу даље испуњавање тих услова - појашњавају из МУП-а КС.

Другим ријечима, оружни лист може бити одузет у случају да се прекрше споменути општи услови.

- Након пријема рјешења којим се одобрава набавка ватреног оружја, а које важи шест мјесеци од издавања, физичко лице у року од осам дана од дана набављања оружја, подноси писани захтјев за регистровање оружја и издавање оружног листа надлежној Управи полиције - навели су из МУП-а КС у одговору на упит портала Радиосарајево.ба.

Сврха набавке оружја

Поред свега наведеног у полицији питају и за разлог набављања оружја.

- Физичко лице има оправдан разлог за набављање оружја уколико жели оружје набавити у сврху личне безбједности, лова, спорта или колекционарства. Такође, има оправдан разлог за набављање оружја у сврху личне безбједности, уколико учини вјероватним да би му могла бити угрожена лична сигурност или због других околности - наводе из МУП-а КС.

Такође, физичко лице има оправдан разлог за набављање ловачког оружја уколико је члан ловачке организације и уколико има положен ловачки испит што доказује увјерењем о чланству у ловачком друштву, чланском књижицом и увјерењем о положеном ловачком испиту. Одобрење за набављање ловачког оружја може се издати и спортским стрељачким организацијама и њеним члановима ради упражњавања стрељачког спорта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана