Сарајлија ухапшен због оштећења споменика на православном гробљу

Срна
Сарајлија ухапшен због оштећења споменика на православном гробљу

САРАЈЕВО - Припадници Министарства унутрашњих послова (МУП) сарајевског кантона ухапсили су Ђ.П. (41) настањеног у Сарајеву због сумње да је у претходном периоду оштетио неколико надгробних споменика на православном гробљу Лемези.

Он је ухапшен јуче на подручју сарајевске општине Нови Град, а на терет му се ставља кривично дјело повреда мира покојника, саопштено је из кантоналног МУП-а.

Ухапшени је предат у просторије МУП-а Кантона Сарајево, а о свему је обавијештен дежурни тужилац Кантоналног тужилаштва.

Православно гробље Лемези у сарајевској општини Нови Град нашло се више пута на мети вандала. Ове године у априлу оштећено је пет надгробних споменика, а у фебруару четири.

Предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је Срни крајем августа да је у ФБиХ до сада оштећено или оскрнављено око 1.000 православних гробаља.

-Само у Кантону Сарајево, од око 90 православних гробаља, на више од 60 су полупане плоче - навео је тада Радановић.

Он је рекао и да су прошле године забиљежена 62 физичка напада на Србе у ФБиХ и на православна гробља, цркве и капеле, те истакао да се Тужилаштво БиХ није огласило о уништавању православних гробаља у Федерацији.

-У прошлој години рушени су православни споменици у Сарајеву (православно гробље жЛемезиж Сарајево, православно гробље „Бријешће“ кантон Сарајево, православно гробље у насељу Осијек Сарајево), те у у Доњем Вакуфу, Мостару, Зеници, Кладњу, Кључу, Санском Мосту. Тужилаштво БиХ није се огласило ни о нападима на православне цркве и капеле, а тешко је наћи православну цркву у Федерацији која је прошла без оштећења и да није барем ишарана - подсјећа Радановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана