Сарајево мора да размотри став РС

Жељка Домазет, Маријана Миљић
Сарајево мора да размотри став РС

Бањалука, Сарајево - Специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк истакао је да је уговор о оснивању транспортне заједнице југоисточне Европе веома важан и позвао све у БиХ да покушају ријешити несугласице у вези с тим што је прије могуће.

- Све се своди на то како да дођете до заједничког става. У суштини то је унутрашње питање за БиХ и наравно да и ентитети треба да буду укључени у тај процес. Када то кажем, то укључује и РС и мислим да је то свима јасно и да око тога нема спора - казао је Вигемарк за "Глас Српске".

БиХ једина од земаља у региону у сриједу на самиту челника земаља западног Балкана и високих званичника ЕУ у Трсту није потписала уговор о транспортној заједници. Савјет министара није прихватио приједлог уговора због противљења министара из Српске који су свој став објаснили негативним мишљењем Владе РС. Услов Владе РС је да Савјет министара усвоји закључак којим ће бити утврђено да три надлежна министарства учествују у дефинисању ставова и њиховом представљању у име БиХ по систему ротације у оквиру секретаријата транспортне заједнице.

- Споразум су утврдили ЕУ и БиХ још у фебруару и након тога је требало да услиједи период интерних консултација у БиХ. Мени се чини да је то било сасвим довољно времена да ово питање, односно примједбе буду ријешени. Помало је и срамотно да БиХ није била у прилици да потпише овај уговор који је важан јер транспортна заједница унапређује цијели сектор транспорта, не само унутар регије него и са ЕУ, те омогућава и додатне инвестиције - рекао је Вигемарк.

Влада РС је тада упутила своје примједбе у Савјет министара, али их он није размотрио како би биле отворене консултације о спорним питањима. Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је да је било планирано да у понедјељак у организацији Европске комисије у Сарајеву буде одржан састанак о транспортној политици, али да је он отказан.

- Влада РС више не разматра друге опције. Све што је предвиђено споразумом ми смо прихватили. Наша је унутрашња ствар како ће то да функционише. Сасвим је коректан закључак Владе РС о ротацији како бисмо контролисали читав процес уз претходни договор три министра - казао је Трнинић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић казао је да су ставови РС неприхватљиви, а министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак оцијенио је да је закључак Владе РС позитиван сигнал и да отвара пут за коначно приступање БиХ транспортној заједници.

- Закључак Владе РС у потпуности је на трагу мог приједлога да текст уговора буде усвојен без измјена, уз закључак да три министра задужена за област транспорта у Савјету министара БиХ, Влади РС и Влади ФБиХ координишу активности и усаглашавају ставове током примјене уговора у складу са уставним надлежностима - навео је Црнадак.

Додик: РС ништа не блокира

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да Српска ништа не блокира, нити се супротставља уговору, већ односима у БиХ.

- Мора да се уважава чињеница да је и РС надлежна за то. Ако хоће одлуке које излазе из БиХ, онда морају да уваже чињеницу да је РС надлежна за то и да три министра треба да чине кворум за доношење одлуке о томе које ће ставове заступати у транспортној заједници и да се ротирају, а не да се остави неодговорним људима из Савјета министара да о томе одлучују - истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана